ING: Tuzemská ekonomika letos stoupne o 2,4 procenta

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - ING Bank očekává v letošním roce růst české ekonomiky o 2,4 procenta a v roce 2011 zrychlení růstu nad tři procenta. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl hlavní ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda. Většina ekonomů, ministerstvo financí i Česká národní banka předpovídají v letošním roce růst hrubého domácího produktu mezi jedním až dvěma procenty.

Poslední údaje z trhu práce podle Bendy signalizují, že se růst nezaměstnanosti v březnu zastavil; mírné oživení růstu počtu nových pracovních míst podle něj naznačuje postupné zlepšování situace na trhu práce a obnovování spotřebitelské důvěry. "Proto očekávám oživení růstu soukromé spotřeby již ve druhé polovině letošního roku a její pozitivní příspěvek k růstu HDP," uvedl Benda.

Dlouhodobější útlum naopak lze podle Bendy předpokládat u investiční poptávky. "U ní nelze očekávat zásadnější oživení do konce letošního roku," uvedl. Zároveň upozornil, že 16 až 17 čtvrtletí bude ekonomice trvat, než dosáhne objemu produkce srovnatelné s vrcholem v roce 2008.

Díky své vysoké otevřenosti a silné exportní orientaci přitom Česká republika vytěží podle Bendy z oživení světové ekonomiky v nadcházejících čtvrtletích více než většina ostatních zemí regionu střední a východní Evropy. "To ovšem neznamená, že by HDP měl růst nejrychleji v regionu. Jsou tam další rizika, například stav veřejných financí," dodal.

Právě propad ekonomiky odhalil podle Bendy strukturální problémy veřejných financí. Celkový deficit veřejných financí tak podle něj v následujících dvou letech neklesne pod pět procent. Pro přijetí eura je přitom nezbytné dodržet tříprocentní hranici. "ČR se na druhou stranu těší jedné z nejnižších měr zadlužení a relativně snadnému přístupu k finančním zdrojům na kapitálových trzích, což poskytuje politikům dostatečně dlouhý čas pro zásadní reformy," uvedl Benda.

Česká národní banka letos odhaduje růst ekonomiky na 1,4 procenta. Pro příští rok předpovídá růst o 2,1 procenta. Podle odhadů ministerstva financí čeká letos ekonomiku růst o 1,3 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Loni tuzemská ekonomika klesla o 4,1 procenta.

sos dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK