China Mobile zvýšil zisk, výsledek ale zaostal za odhady

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 20. dubna (ČTK) - Čínská telekomunikační společnost China Mobile, která je největším mobilním operátorem světa, vytvořila v prvním čtvrtletí zisk 25,48 miliardy jüanů (asi 70,2 miliardy Kč). To je meziroční nárůst asi o jedno procento a znamená to horší výsledek, než se čekalo. Firmu tíží zčásti dotace na telefony, ale hlavně pokles klíčového ukazatele průměrného výnosu na uživatele (ARPU).

"Vzhledem k tomu, že noví zákazníci většinou využívají služby méně a že na jeden telefon či zákazníka připadá více (SIM) karet, ukazatel ARPU i průměrný výnos za minutu využívání služeb pokračovaly v poklesu," uvedla firma. Ta má více než 500 milionů zákazníků, což je více, než činí součet všech obyvatel Velké Británie, Německa a USA.

Firma za první čtvrtletí získala dalších asi 16,6 milionu zákazníků. To je ale výrazné zhoršení proti stejnému období loni, kdy firmě přibylo asi 19,9 milionu klientů.

Hodnota ARPU v letošním prvním čtvrtletí klesla na 70 jüanů (asi 193 Kč) za měsíc, zatímco před rokem činila 77 jüanů. Městské oblasti už jsou v Číně totiž většinou nasyceny, a mobilní operátoři tak musejí nabízet služby čím dál častěji i na venkově. Tam ale lidé za mobilní komunikaci neutrácejí tolik, co lidé ve městě.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že China Mobile zvýší čtvrtletní zisk na zhruba 27 miliard jüanů. Varovným signálem je pokles marže EBITDA, což je v telekomunikačním odvětví klíčový ukazatel ziskovosti. V prvním čtvrtletí marže klesla na 50,6 procenta, zatímco před rokem činila 52,7 procenta.

Akcie China Mobile se obchodují na burzách v Hongkongu a New Yorku. Od začátku roku zpevnily asi o deset procent a vedou si lépe než zbytek akciového trhu. Čína má největší trh mobilní komunikace na světě, počet zákazníků všech tamních operátorů dosahuje 700 milionů. To je asi polovina čínské populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK