Důvěra investorů v německou ekonomiku poprvé od září vzrostla

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. dubna (ČTK) - Důvěra německých investorů a analytiků v domácí ekonomiku v dubnu poprvé od loňského září vzrostla. Ekonomický institut ZEW dnes oznámil, že jeho index nálady investorů a analytiků pro Německo se zvýšil na 53 bodů z březnových 44,5 bodu. Náladu investorů podpořilo zvýšení vývozu a stabilní přiliv nových objednávek.

Index vychází z průzkumu mezi 294 analytiky a investory, který se uskutečnil mezi 29. březnem a 19. dubnem. Průzkum je mnohými vnímán jako přesný barometr ekonomického výhledu Německa, které je největší ekonomikou eurozóny. Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zvýšení indexu jen na 45,1 bodu. Hodnota dílčího indexu současných podmínek se zlepšila na minus 39,2 bodu ze záporných 51,9 bodu v březnu.

"Dnešní index ZEW je dalším pozitivem ve výhledu německé ekonomiky," uvedl analytik ING Financial Markets Carsten Brzeski. Dodal však, že ekonomika i tak může mít problémy kvůli přerušení letů v Evropě po výbuchu sopky na Islandu. Ministr hospodářství Rainer Brüderle v pondělí uvedl, že popel ze sopky "značně naruší" německou ekonomiku, napsaly agentury AP a Reuters.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je mimo jiné závislá řada firem z České republiky. Německo se v polovině roku 2008 propadlo do hospodářské recese, v které setrvalo celý další rok. K růstu se ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí. Ve čtvrtém čtvrtletí zůstal hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozími třemi měsíci beze změny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK