Británie začala vyšetřovat transakce v bance Goldman Sachs

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. dubna (ČTK) - Britský Úřad pro finanční služby (FSA) oficiálně zahájil vyšetřování finančních transakcí v obří americké bance Goldman Sachs. Činí tak jen čtyři dny poté, co banku obvinily z podvodu na investorech regulační orgány ve Spojených státech. Goldman Sachs obvinění odmítá, dosavadní vývoj ale naznačuje, že se schyluje k jedné z největších právních bitev v moderní historii bankovních služeb.

"Úřad pro finanční služby se po předběžném zkoumání rozhodl zahájit formální vyšetřování transakcí v bance Goldman Sachs International ve vztahu k obviněním, která vznesla americká komise pro cenné papíry (SEC)," píše se ve stručném sdělení FSA, z něhož cituje agentura Reuters. Britové budou při vyšetřování spolupracovat s americkým úřadem.

SEC v pátek vlivnou americkou banku obvinila z podvodu na investorech a uvedla, že škody mohou přesahovat i miliardu dolarů (asi 18,7 miliardy Kč). Banka podle komise investorům zatajila, že hedgeový fond Paulson & Co sázel na pokles finančních derivátů, které bance pomohl vytvářet a které banka prodávala investorům.

Zpráva v pátek způsobila hluboký propad akciových trhů, který se přenesl i na další trhy ve světě. Akcie Goldman Sachs v pátek průběžně ztrácely až 16 procent hodnoty, než uzavřely se ztrátou asi 13 procent. V pondělí se cena stabilizovala, podle analytiků ale není jasné, zda se pokles neobnoví a akcie nebudou ztrácet znovu. Ve Frankfurtu akcie banky dál zpevňují, ale další vývoj naznačí až čtvrtletní výsledky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK