Škoda JS by se stavby Temelína mohla účastnit i jako subdodavatel

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Společnost Škoda JS by se v případě neúspěchu v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín mohla projektu zúčastnit jako subdodavatel. Hlavní slovo ve výběru subdodavatelů ale bude mít vítěz tendru, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel podniku Miroslav Fiala. V případě získání kontraktu na dostavbu Temelína chce Škoda JS, aby 70 procent dodávek vybavení, prací i služeb z celkového objemu zakázky pocházelo z České republiky.

Plzeňská Škoda JS se tendru na dostavbu Temelína účastní jako lídr konsorcia tvořeného také ruskými podniky Atomstrojexport a OKB Gidropress. Do mnohamiliardového tendru se přihlásily ještě francouzská Areva a americký Westinghouse. Rozhodnuto o nabídkách by mělo být na začátku roku 2012.

Společnost Škoda JS spoléhá, že k jejímu úspěchu v tendru přispěje mimo jiné stávající spolupráce s provozovatelem Temelína skupinou ČEZ. Společnosti spolu loni uzavřely dlouhodobou smlouvu na servis reaktorovny všech bloků jaderných elektráren Dukovany a Temelín. V Dukovanech Škoda JS loni zahájila druhou etapu obnovy řídicích a kontrolních systémů za více než 11 miliard korun, což má zdvojnásobit životnost elektrárny.

Fiala upozornil, že Škoda JS spolupracuje s dalším účastníkem tendru firmou Areva na výrobě reaktorového zařízení pro elektrárny ve Finsku, Francii a Číně. To podle generálního ředitele Škodě JS dává možnosti pro případ, že by Areva tendr vyhrála a sháněla subdodavatele. "S případným vítězem tendru máme možnosti zahájit jednání o míře naší účasti. Z českých firem máme asi největší šanci," řekl Fiala.

Škoda JS s ruskými partnery nabízí výstavbu jaderných bloků podle evropského projektu MIR-1200 založeném na lehkovodních reaktorech typu VVER. Firma plánuje, že z objemu zakázky, která přijde na stovky miliard korun, získají další české podniky typu Modřanská potrubní, Vítkovice, Chemoprojekt, Sigma a ZAT více než 70 procent. Tyto firmy by pak podle Fialy měly také větší možnosti účastnit se nových projektů ve třetích zemích.

Jelikož je Škoda JS lídrem konsorcia neohrožuje podle Fialy účast ruských podniků energetickou bezpečnost České republiky. "Jaderné palivo je úplně jiná komodita než ropa či plyn, které proudí rourami, jež je snadné zastavit," uvedl. Projekt MIR-1200 podle něho navíc umožňuje použití alternativního jaderného paliva, které mohou vyrábět různí dodavatelé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK