Zisk Harley-Davidson kvůli slabé poptávce klesl o 71 procent

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 20. dubna (ČTK) - Zisk americké společnosti Harley-Davidson se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 71 procent na 33,3 milionu USD (asi 624,3 milionu Kč). Za poklesem je pokračující slabá poptávka po legendárních motocyklech. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení a zopakovala, že obtížné podmínky čeká až do konce letošního roku.

Tržby se snížily o 19 procent na 1,04 miliardy USD. Prodej motocyklů klesl o 18,2 procenta. Výsledky však mírně překonaly odhady analytiků díky silnějšímu výkonu finanční divize. Ta vykázala provozní zisk 26,7 milionu USD, zatímco v předchozích třech čtvrtletích hospodařila se ztrátou.

Tržby z prodeje motocyklů se snížily o pětinu na 808,8 milionu USD. Tržby z prodeje součástek a příslušenství klesly o 12 procent na 149,1 milionu dolarů. Prodej dalšího zboží, včetně značkových oděvů, se snížil rovněž o 12 procent na 66,3 milionu USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Výsledky společnosti již loni zasáhl pokles spotřebitelských výdajů způsobený krizí a napjatá situace na úvěrových trzích. Firma se navíc dlouhodobě potýká s negativními dopady stárnutí populace na poptávku po motocyklech. Tento trend podle analytiků povede v příštích letech k výraznému zpomalení růstu společnosti. Ta se v reakci na tento vývoj loni pustila do restrukturalizace svých aktivit, která zahrnuje propouštění zaměstnanců či prodej divize MV Agusta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK