Růst polské průmyslové výroby v březnu zrychlil na 12,3 procenta

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 20. dubna (ČTK) - Meziroční tempo růstu průmyslové výroby v Polsku v březnu zrychlilo na 12,3 procenta z únorových 9,2 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s mírnějším zrychlením na 9,6 procenta.

V meziměsíčním srovnání produkce vyskočila o 18,9 procenta, po sezonním očištění však tento růst činil pouze 2,3 procenta. Výrobní ceny zůstaly meziměsíčně beze změny, zatímco meziročně se propadly o 2,4 procenta.

"Silné údaje (o výrobě) nadále odráží velmi silné oživení exportu," uvedl ekonom ING Bank Śląski Rafal Benecki. "Údaje nemění výhled pro měnovou politiku. Stále očekáváme, že centrální banka v říjnu zvýší (úrokové) sazby o čtvrt procentního bodu, ačkoli bude velmi záležet na inflaci v letních měsících," upozornil Lukasz Wojtkowiak z firmy Millennium Bank. "Očekáváme, že polská ekonomika letos stoupne o zhruba 3,5 procenta," dodal.

Polsko je jediným členem Evropské unie, kterému se za současné hospodářské a finanční krize podařilo vyhnout ekonomické recesi. Tempo růstu polské ekonomiky nicméně v loňském roce prudce zpomalilo na 1,7 procenta z předloňských pěti procent.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK