Největší světové aerolinky Delta prudce snížily čtvrtletní ztrátu

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta 20. dubna (ČTK) - Americká společnost Delta Air Lines v prvním čtvrtletí snížila ztrátu o více než dvě třetiny na 256 milionů dolarů (4,8 miliardy Kč) ze 794 milionů dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma, která je největším leteckým přepravcem na světě. Dodala, že ve druhém čtvrtletí počítá s návratem k zisku.

Společnost očekává zlepšující se situaci v oblasti příjmů navzdory nynějšímu omezení letecké přepravy v Evropě kvůli sopečnému popelu z islandské sopky. V prvním čtvrtletí stouply provozní příjmy podniku o dvě procenta na 6,85 miliardy dolarů navzdory výpadku 65 milionů dolarů kvůli rušení letů v souvislosti se sněhovými bouřemi.

Letecké společnosti v uplynulých dvou letech snižovaly počty zaměstnanců a omezovaly kapacity, protože světová hospodářská krize vedla k útlumu zájmu o leteckou přepravu. Americké aerolinky však v posledních měsících registrují oživení firemní poptávky, napsala agentura Reuters.

"Jsme povzbuzeni zlepšeními, které stále vidíme v oblasti příjmů," uvedl generální ředitel Delty Richard Anderson. "Očekáváme, že tyto pozitivní příjmové trendy budou pokračovat a že ve druhém čtvrtletí vykážeme solidní zisk," dodal.

Delta se stala největším leteckým přepravcem na světě poté, co v roce 2008 převzala rivala Northwest. Firmu by o vedoucí pozici mohla připravit fúze konkurentů United Airlines a Continental Airlines, kteří údajně jednají o spojení. Aerolinky však informace o těchto rozhovorech zatím nepotvrdily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK