NWR prodala dluhopisy v hodnotě 475 milionů eur

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Těžební společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné firmy OKD, prodala emisi zajištěných dluhopisů v objemu 475 milionů eur (téměř 12 miliard Kč). Splatnost cenných papírů je stanovena na rok 2018 a firma chce z výtěžku a z dalších 186 milionů eur v hotovosti vyrovnat starší splatné závazky. Společnost o tom dnes informovala v tiskovém prohlášení.

Dluhopisy byly vydány s kuponem 7,875 procenta a jsou garantované jako seniorní hlavními provozními dceřinými společnostmi NWR, včetně OKD, a budou zajištěné ručením akciemi těchto dceřiných společností. Ukončení emise dluhopisů se očekává dne 27. dubna 2010 nebo kolem tohoto data.

"Úspěšný prodej dluhopisů podtrhuje důvěru kapitálových trhů v naší strategii. Silná finanční pozice nám dovolila pružně určit okamžik vstupu na kapitálové trhy. Tím jsme si zajistili efektivitu prodeje," uvedl Marek Jelínek, výkonný člen představenstva a finanční ředitel NWR. "Byli jsme velmi potěšeni poptávkou investorů, která výrazně převýšila nabídku. Vydáním dluhopisů jsme optimalizovali náš dluhový profil a prodloužili splatnost našich závazků," dodal.

Agentura Moody’s ohodnotila dluhopisy NWR stupněm Ba3, Standard a Poor's jim přidělila stupeň BB minus, což je stejný rating jako hodnocení celé společnosti.

NWR je předním producentem černého uhlí a koksu ve střední Evropě. Mateřská společnost je registrována v Nizozemsku a 63,7 procenta v ní drží společnost BXR Mining B.V. Tu nepřímo ovládá společnost BXR Group Limited, kterou vlastní společně podnikatel Zdeněk Bakala a investiční společnost Crossroads Capital Investments Inc.

Firma v únoru překvapila trhy ziskem za čtvrté loňské čtvrtletí, který ukončil sérii tří čtvrtletních ztrát po sobě. Minulý týden NWR oznámila, že letos zvýší produkci uhlí, aby vyhověla rostoucí poptávce zákazníků, a dohodla se s odběrateli na prodeji 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí do března 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK