VERZE 2-Goldman zdvojnásobila zisk; vyšetřuje ji i Británie

20.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zisk v Q1 činil 5,59 dolaru na akcii, trh čekal 4,01...

...dolaru

* Výsledky táhlo obchodování s dluhovými instrumenty

* Britský Úřad pro finanční služby zahajuje vyšetřování

* Akcie banky ztrácejí 1 procento

(přidává komentáře, konferenční hovor, pohyb akcií)

NEW YORK/LONDÝGoldman Sachs Group <GS.N> v úterý oznámila za první čtvrtletí téměř dvojnásobný zisk, zatímco britský finanční regulátor zahájil její formální vyšetřování v souvislosti s obviněními z podvodu.

Banka oznámila výsledky čtyři dny poté, co byla americkou Komisí pro cenné papíry obviněna z podvodu při strukturování a marketingu dluhových produktů spjatých s méně kvalitními hypotékami.

"Na první pohled vypadají výsledky Goldman Sachs velice dobře, jako ostatně vždycky," uvedl David Morrison, stratég trhu z GFT Global Markets. "Investoři se budou chtít soustředit na ta skvělá čísla, ale zpráva, že britský Úřad pro finanční služby také zahajuje vyšetřování banky, jim trochu ubírá na lesku."

Banka uvedla, že zvedla čistý zisk na 3,29 miliardy dolarů čili 5,59 dolaru na akcii z 1,66 miliardy neboli 3,39 dolaru na akcii před rokem.

Analytici oslovení Thomson Reuters I/B/E/S v průměru očekávali výsledek 4,01 dolaru na akcii.

Goldman Sachs vyšla z finanční krize jako nejvlivnější banka na Wall Street, čelí však kritice kvůli svým platům a obchodním praktikám.

Jeden z hlavních právníků banky, Greg Palm, během konferenčního hovoru po ohlášení výsledků obvinění Komise pro cenné papíry odmítl.

Palm řekl, že banka je vzneseným obviněním "velmi zklamána", a trval na tom, že Goldman Sachs "by nikdy nikoho neoklamala."

Dále uvedl, že investoři, kteří přišli o peníze v produktech vázaných na nekvalitní hypotéky, na něž se soustředí obvinění Komise pro cenné papíry, měli s těmito transakcemi bohaté zkušenosti.

"NEDBALOST A CHAMTIVOST"

Silné výsledky Goldman Sachs přicházejí ve chvíli, kdy britský Úřad pro finanční služby (FSA) uvedl, že zahájil formální vyšetřování banky v souvislosti s obviněními vznesenými americkou Komisí pro cenné papíry. FSA uvedla, že bude úzce spolupracovat se svým americkým protějškem. [ID:nLDE63J0TP]

Britský ministr obchodu Peter Mandelson řekl pro rozhlasovou stanici BBC, že "se musíme podívat na celý systém zřizování a regulace bank. Potřebujeme systém regulace, systém, jak banky zdanit, jenž bude uplatňován v mezinárodním měřítku."

Nick Clegg, lídr liberálních demokratů, třetí nejsilnější politické strany ve Velké Británii, řekl, že obvinění vznesená proti bance Goldman Sachs "jsou připomínkou, je-li nám jí třeba, nedbalosti a chamtivosti, jež zhyzdily celý bankovní průmysl."

Ve Spojených státech zesílilo politické napětí po zprávách médií, že pět komisařů Komise cenných papírů se minulý týden při hlasování o tom, zda banku zažalovat, rozdělilo podle stranické příslušnosti. Tři demokrati hlasovali pro zahájení právního řízení proti bance, zatímco dva republikáni byli proti.

"Mám o tomto útoku na banku Goldman Sachs své pochybnosti, a to z toho prostého důvodu, že když dva členové Komise pro cenné papíry byli zjevně proti obvinění, rozhodně to (předsedkyni komise) Mary Schapirové nijak neulehčí práci," uvedl David Buik, hlavní partner ze společnosti BGC Partners.

(Autoři: Steve Eder, Steve Slater; Přeložil: Tomáš Doležel)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK