Hoteliéři: Sezona začala slibně, teď přišla morová rána

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Morová rána, válečný stav, mrtvá zóna. Tak charakterizují hoteliéři a další podnikatelé v příjezdové turistice situaci na trhu po zásadním omezení letecké dopravy v důsledku sopečné činnosti na Islandu. Začátek sezony se přitom vyvíjel po dlouhé krizi slibně, nyní se však hotely vyprazdňují a škody jdou do desítek až stovek milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Jsou to obrovské škody, těšili jsme se na druhou polovinu dubna a teď je to průšvih. Drtivá většina hostů cestuje letecky a ti všichni své pobyty stornovali," uvedl Viliam Sivek, majitel Euroagentur Hotels&Travel, jedné z největších hotelových sítí v České republice. Euroagentur provozuje některé hotely v lázních, kde lidé zrušili dlouhodobé pobyty. Podle Sivka, který je zároveň předsedou Asociace cestovních kanceláří, čekají některé podnikatele existenční starosti.

Propad v obsazenosti z 80 procent na polovinu zaznamenal rovněž hotel Perla v centru Prahy. "Lidé se bojí a ruší pobyty i na budoucí období, tady se z toho stane mrtvá zóna," řekl ČTK ředitel hotelu Tomáš Startl. Úbytkem hostů přitom netrpí pouze hotel, ale i jeho dodavatelé. "Pokud máme místo 200 snídaní jen 100, tak to má vliv na řezníka, zelináře a další," dodal Startl.

Podle hoteliérů už přitom neplatí donedávna opakované tvrzení, že uzávěra vzdušného prostoru sice nepřivede nové hosty, staří si ale pobyt prodlouží. Většina stávajících hostů si již totiž zařídila odjezd pozemní dopravou, většinou vlakem nebo autobusem. Hotely se tak rychle vyprazdňují, ačkoliv duben je pro městskou turistiku hlavní sezonou.

Příkladem je i vyjádření Tomia Okamury, s jehož cestovní kanceláří do České republiky míří tisíce Japonců ročně. Jen na nejbližší období ale zrušilo svůj příjezd na třicet skupin, celkem asi 1000 japonských turistů. "Jsou tak biti restauratéři, dopravci i prodejci suvenýrů," uvedl Okamura.

Agentura Mag Consulting ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj a CzechTourismem spočítala, že Česká republika denně přichází kvůli omezeným letům o příjmy z příjezdové turistiky ve výši až 150 milionů korun denně, k dnešnímu dni tak jde téměř o půl miliardy korun.

"Hotelové kapacity jsou vyprázdněné. I kdyby to teď skončilo, tak se budou plnit minimálně týden," uvedl šéf Magu Jaromír Beránek. Podle něj se cestovní ruch bude z následků nedůvěry v létání vzpamatovávat delší dobu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK