Hi-tech firmy se bojí, že chystaný pakt ACTA omezí dění na webu

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. dubna (ČTK) - Technologické firmy se obávají, že chystané obchodní smlouvy chránící duševní vlastnictví omezí všechny druhy internetové aktivity. Návrh ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), který USA vyjednaly s téměř desítkou svých hlavních obchodních partnerů, má vytvořit mezinárodní právní rámec pro boj s padělateli, piráty a zloději duševního vlastnictví. První oficiální zveřejnění návrhu se očekává tento týden.

Jeho dopadů na podnikání se obávají podniky napříč internetovým odvětvím, od poskytovatelů webových spojení přes sociální sítě po výměnu videa na internetu. Skeptici varují, že nová pravidla omezí na síti svobodu slovního i jiného projevu, když budou technologické firmy zodpovědné za přečiny svých uživatelů.

"Pokud budou internetové platformy trestně zodpovědné takto příliš zeširoka, ony samy začnou slídit a cenzurovat nebo omezovat míru vstřícnosti k uživatelům," uvedl poradce Centra pro demokracii a technologie David Sohn. Centrum je zájmovou skupinou, která internetové občanské svobody hájí. "Budou muset zavést opravdu tvrdou kontrolu," dodal Sohn.

Většina velkých technologických firem se na záznam nechce k návrhu vyjadřovat, dokud neuvidí jeho oficiální verzi. Soukromě ale jejich představitelé říkají, že je imunita rozhodující nejen pro internetové firmy, které vytvářejí zázemí pro uživatelský materiál, ale i pro poskytovatele internetu. Týká se to tedy velkých telekomů, ale například i internetové encyklopedie Wikipedia.

Za Spojené státy začala projednávat obchodní dohodu ACTA administrativa prezidenta George Bushe na podzim roku 2007. Cílem bylo sladit ochranu práv duševního vlastnictví napříč různými státy. Rozsáhlá dohoda zahrne vše od padělaných léků a luxusního zboží po pirátské kopie hudby a filmů. Po ratifikaci začnou dohody platit a státy můžou očekávat stíhání za jejich nedodržování.

Jednání od začátku provázely spory, protože se do nich především nezapojily státy, kde se intelektuální vlastnictví krade nejvíce, včetně Číny a Indonésie. Zapojily se celá Evropská unie, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Maroko, Nový Zéland, Singapur, Švýcarsko a Austrálie.

Jednalo se za zavřenými dveřmi a veřejnost nedostala příležitost se k návrhům vyjádřit. První verze návrhů na veřejnost sice pronikly, ale první oficiální verze se má objevit nejdříve tuto středu. Diskuse z minulého týdne na Novém Zélandu byla osmým kolem jednání a další kolo se chystá na červen do Švýcarska, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK