WSA: Poptávka po oceli se letos vrátí na úroveň z doby před krizí

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. dubna (ČTK) - Celosvětová poptávka po oceli se již v letošním roce vrátí na úroveň z období před příchodem globální hospodářské krize, a to zejména díky silnému růstu spotřeby v Číně. Předpovědělo to dnes Světové sdružení pro ocel (WSA).

Ocelářský průmysl se nyní zotavuje z jednoho z největších útlumů ve své historii. V loňském roce se podle odhadů WSA poptávka po oceli snížila o 6,7 procenta. V letošním roce však sdružení počítá s nárůstem spotřeby oceli o 10,7 procenta na 1,241 miliardy tun. V příštím roce by se poptávka měla vyšplhat až na rekordní maximum 1,306 miliardy tun.

"Světový ocelářský průmysl je nyní zjevně na cestě k oživení," uvedl předseda ekonomické komise WSA Daniel Novegil. "Toto oživení je nejen dřívější, ale také silnější, než se očekávalo. Jeho motorem jsou z velké části vládní stimulační balíčky a současné obnovování zásob," dodal.

Novegil nicméně upozornil na pomalé tempo oživení v klíčových rozvinutých ekonomikách. "Rozvíjející se ekonomiky, které si během krize celkově udržely pozitivní růst, budou vykazovat silný růst i nadále, což bude v budoucnosti hnacím motorem světové poptávky po oceli," řekl. "Současné oživení v hlavních vyspělých ekonomikách je nicméně pomalejší a jejich předpokládaná poptávka po oceli v roce 2011 je výrazně pod úrovní z roku 2007," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK