Cena ropy díky Goldman Sachs a obnově letů stoupla na 83 USD

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes díky vysokému zisku přední americké banky Goldman Sachs a obnovování letů nad Evropou vrátily k růstu a americká ropa stoupla na 83 dolarů za barel. Výsledky Goldman Sachs povzbudily akciové trhy a obnovily u investorů chuť jít do větších rizik.

Cena americké lehké ropy (WTI) stoupla po 16. hodině SELČ o zhruba jeden a půl dolaru na rovných 83 dolarů za barel a smazala část pětiprocentního propadu z minulých dvou obchodovacích dní, kdy klesla až na 80,53 USD za barel. Severomořská ropa Brent získala asi 70 centů na 84,90 USD.

Americké úřady obvinily v pátek investiční banku Goldman Sachs z podvodu při prodeji kontraktů na balíky rizikových hypoték, což přimělo investory, aby se stáhli z rizikovějších trhů akcií a komodit. Čtvrtletní zisky banky však dnes výrazně překonaly odhady, což zřetelně zlepšilo nálad na akciových trzích a s tím i na trzích komodit.

Trhu s ropou pomohlo i postupné obnovování letecké přepravy nad Evropou, která byla v minulých dnech výrazně omezena kvůli popelu z islandské sopky v ovzduší. V důsledku toho se světová poptávka po leteckém benzinu snížila zhruba o pětinu.

"Ropa jde nahoru díky silnějším akciím a nižší rizikové averzi. Obnovování evropských letů má na trh alespoň psychologický účinek," řekl agentuře Reuters komoditní analytik Commerzbank Carsten Fritsch. Ropu rovněž podpořil mírný pokles kurzu dolaru.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:11 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 83,73 84,23 New York - Nymex WTI květen 81,01 81,45

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK