Mejstřík: V ČSA sledujeme stav hotovosti několikrát denně

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Finanční toky a peníze na provoz jsou v Českých aeroliniích během současné "sopečné krize" pod drobnohledem. ČTK to dnes řekl předseda dozorčí rady firmy Michal Mejstřík s tím, že aerolinie zatím mají dostatečnou peněžní rezervu.

"Intenzivně sledujeme cash flow několikrát denně, náš hlavní zájem ale je, aby se bezpečně létalo," řekl předseda. Podle něj nyní začíná pro letecké společnosti nejvýnosnější část roku a ohrožení provozu sopečným prachem je "špatnou zprávou".

"V každé společnosti by mohly v určitém okamžiku dojít peníze. Zatím je situace v ČSA díky rezervám dobrá, ale nechtějte po mě, abych vám řekl, jak to bude za týden, protože nikdo nevíme," vyjádřil se Mejstřík.

Přesnou výši škod, které omezení ve vzdušném prostoru způsobují, společnost vyčíslenu nemá. Situace se prý mění každým dnem, mluvčí ČSA Hana Hejsková hovoří o desítkách milionů korun denně.

Opatrně se Mejstřík vyjádřil k případné státní pomoci, kterou oproti svým zvyklostem připustila Evropská komise. "Když tu pomoc nevezmeme a ostatní konkurenti ji vezmou, tak bychom se sami diskriminovali," uvedl Mejstřík. Dodal ale, že je třeba vyčkat na definitivní verdikt unie a zveřejnění přesných pravidel.

Prvotním zájmem společnosti je, aby letadla létala bezpečně. Každý den se proto schází krizový štáb a provádějí se mimořádné kontroly letadel. Podle Mejstříka to znamená pro zaměstnance velké zatížení.

Sopečná činnost na Islandu přišla pro většinu leteckých společností v nejméně vhodnou dobu. Po dlouhé krizi se provoz začínal zotavovat, nyní utrpěl další ránu. Například Letiště Praha po třídenní úplné uzavírce dnes odbaví zhruba 60 procent běžného úterního provozu.

ČSA navíc za sebou vlečou loňskou několikamiliardovou ztrátu, o jejich záchraně by měla příští týden jednat vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK