Úroky řeckých dluhopisů rostou před jednáním s MMF na nová maxima

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 20. dubna (ČTK) - Úroky krátkodobých i dlouhodobých řeckých vládních dluhopisů den před středečním jednáním řecké vlády s Mezinárodním měnovým fondem a institucemi Evropské unie o finanční pomoci rostly opět na nová maxima. Poslední makroekonomické údaje mezitím ukazují, že situace řecké ekonomiky se místo oživování z ekonomické recese dál zhoršuje.

Desetidenní jednání o finanční pomoci v rozsahu až 45 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu Kč) měla začít v pondělí, kvůli rušení letů nad Evropou však musela být odložena na středu. Představitelé EU uvedli, že rozhovory na pracovní úrovni by se v případě nemožnosti příletu do Atén uskutečňovaly zatím pomocí videokonference.

V dnešní aukci 13týdenních pokladničních poukázek sice Řecko získalo 1,95 miliardy eur, více než plánovalo, avšak za úrokovou sazbu 3,65 procenta, nejvyšší od doby, co je Řecko členem eurozóny. Z předešlé lednové aukce cenných papírů tohoto typu vzešel pouze poloviční úrok 1,67 procenta.

Na nové rekordy od řeckého přijetí eura stoupají rovněž výnosy dlouhodobých řeckých obligací. Přirážka, kterou investoři vyžadují k úrokovému výnosu řeckých vládních dluhopisů proti německým, dnes stoupla u desetiletých obligací na 4,89 procentního bodu proti pondělnímu maximu 4,82 bodu. Před finanční krizí v roce 2008 Řecko platilo proti Německu jen o zhruba půl procentního bodu více.

Analytik německé banky LBBW Jens-Oliver Niklasch upozornil, že vláda nebude schopna pokrýt finanční potřeby pouze emisemi krátkodobých dluhopisů. Do konce května musí Atény získat k refinancování dluhu, splátkám úroků a pokrytí rozpočtového deficitu asi 12 miliard eur.

Řecko se na konci loňského roku dostalo do dluhové krize, když kvůli vysokým dluhům a statistickým manipulacím ztratilo důvěru finančních trhů. To vedlo k prudkému růstu úroků u řeckých dluhopisů. Takzvaná euroskupina, kterou tvoří ministři financí eurozóny, se proto minulý víkend dohodla na podmínkách pomoci Řecku.

Řecká dluhová krize spolu s razantními úspornými opatřeními vlády, která mají snížit letošní deficit veřejných financí o třetinu na 8,7 procenta HDP, dopadá negativně na celou ekonomiku. Míra nezaměstnanosti v zemi vzrostla v lednu podle dnešních statistik na 11,3 procenta z prosincové úrovně 10,2 procenta.

"Situace na trhu práce se prudce zhoršuje," konstatoval podle agentury Reuters ekonom National Bank of Greece Nikos Magginas. Odhadl, že letos míra nezaměstnanosti překročí 12 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK