Dolar klesl vůči měnám s vysokými výnosy, ale stoupl vůči euru

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes oslabil vůči měnám s vysokými výnosy kvůli obnovenému zájmu investorů o rizikovější aktiva. Posílil však vůči euru, které je pod tlakem kvůli obavám ohledně problémů se zadlužením v Řecku. Kolem 18:45 SELČ jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,3 procenta na 1,3442 USD.

Zájem o riziková aktiva zvýšily příznivé hospodářské výsledky amerických společností, například banky Goldman Sachs. Ta překonala očekávání analytiků, když oznámila, že její zisk se v letošním prvním čtvrtletí téměř zdvojnásobil.

S americkým dolarem jsou spojeny nízké výnosy. Pokud je nálada na finančních trzích příznivá, zaměřují se investoři obvykle na měny s vyššími výnosy, jako je například kanadský dolar. Ten dnes těžil rovněž z očekávaného růstu úrokových sazeb v Kanadě a vůči americkému dolaru posílil o 0,7 procenta.

Na euro mají nadále negativní vliv obavy ohledně Řecka. Úroky krátkodobých i dlouhodobých řeckých vládních dluhopisů den před středečním jednáním řecké vlády s Mezinárodním měnovým fondem a institucemi Evropské unie o finanční pomoci opět stouply na nová maxima. Poslední makroekonomické údaje mezitím ukazují, že situace řecké ekonomiky se místo oživování z ekonomické recese dál zhoršuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK