Ukrajina chce žádat MMF o nový úvěrový program 12 miliard USD

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 20. dubna (ČTK) - Ukrajina požádá Mezinárodní měnový fond na jarním zasedání fondu a Světové banky o nový úvěrový program v rozsahu kolem 12 miliard dolarů (226 miliard Kč). Agentuře Reuters to v dnešním rozhovoru řekl ukrajinský vicepremiér Serhij Tihipko. Nový úvěr Ukrajina podle vlády potřebuje k oživení ekonomiky zasažené globální recesí.

Tihipko hodlá předložit ukrajinskou žádost o nové peníze poté, co ve čtvrtek přiletí do Washingtonu. "Předložíme ukrajinský návrh programu spolupráce s MMF na příštího dva a půl roku. Jde o nový program zaměřený na podporu ekonomického růstu," řekl vicepremiér. Podle něho by první část úvěru mohl fond uvolnit již v červnu.

MMF schválil Ukrajině finanční pomoc 16,4 miliardy dolarů již v listopadu 2008, kdy se země v důsledku globální finanční krize ocitla v hlubokém ekonomickém propadu. Fond však uvolňování peněz z tohoto programu loni dvakrát pozastavil, protože Kyjev před prezidentskými volbami porušoval sliby nezvyšovat sociální výdaje a zvýšit ceny plynu pro domácnosti.

Na začátku tohoto měsíce se nová ukrajinská vláda dohodla s misí MMF na výši rozpočtového deficitu a Kyjev nyní předpokládá, že další díl peněz z dosavadního úvěrového balíku by mohl dostat příští měsíc. Z dosavadního programu zbývá Ukrajině asi šest miliard dolarů.

Pokud by se Kyjevu podařilo od fondu získat nový úvěrový program, znamenalo by to silné vyjádření důvěry mezinárodního společenství pro novou vládu premiéra Mykoly Azarova, která nastoupila po únorovém vítězství Viktora Janukovyče v prezidentských volbách. Vláda fondu slíbila, že letos udrží rozpočtový schodek na relativně nízké úrovni šesti procent hrubého domácího produktu.

Splnění rozpočtového slibu však může být závislé na tom, zda Ukrajina dosáhne dohody s Ruskem na nových cenách zemního plynu, zásadní energetické suroviny pro klíčová ukrajinská vývozní odvětví jako výrobu oceli a chemický průmysl. Janukovyč se ve středu sejde k jednáním o této otázce se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem ve východoukrajinském Charkově.

Ukrajinská ekonomika se loni propadla o 15,1 procenta. Letos vláda očekává oživení s růstem o 3,7 procenta, podle Tihipka je však tento odhad příliš umírněný a skutečný růst může být vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK