MMF: Obavy ze státních dluhů mohou prodloužit krizi (OPAK.)

21.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Obavy spojené se státními dluhy by mohly prodloužit finanční krizi, ačkoli Řecko představuje zvláštní případ a nemělo by být srovnáváno s dalšími...

... státy eurozóny, uvedl v úterý Mezinárodní měnový fond.

MMF uvedl, že zdraví globálního finančního systému se zlepšilo s tím, jak světová ekonomika prochází křehkým oživením, nicméně že nervozita investorů související se zvyšujícím se veřejným zadlužením by mohla doposud získanou stabilitu narušit.

"Rizika spojená s dluhy vyspělých zemí by mohla podkopat stabilitu, již jsme dosud dosáhli, a mohla by finanční krizi posunout do nové fáze," uvedl MMF v aktualizované verzi Zprávy o globální finanční stabilitě.

MMF poukázal na nebezpečí, že prohloubení rizika státních dluhů by se mohlo rychle přenést do domácích bankovních systémů a prosáknout do reálné ekonomiky, což by mohlo vyvolat novou vlnu finanční nestability.

Znepokojení budí skutečnost, že investoři budou požadovat vyšší úrokové sazby za nákup vládních dluhopisů, čímž vyženou vzhůru úvěrové náklady jak pro veřejný, tak soukromý sektor.

Obavy o schopnost Řecka financovat státní dluh, jenž je větší než roční výkon ekonomiky, otřásly důvěrou investorů a přinutily vládu usilovat o rozhovory s MMF a Evropskou unií, jež by mohly vést k finanční záchraně.

"V důsledku krize se výrazně nakupily veřejné dluhy a nyní na trhu panují obavy ze zadlužení států," řekl novinářům José Vinals, ředitel oddělení peněžních a kapitálových trhů MMF.

Dále uvedl, že státy nyní musejí jednat a vytvořit důvěryhodné střednědobé plány fiskální konsolidace, jež získají podporu veřejnosti.

Vinals však odmítl obavy, že stejné problémy jako v Řecku by se mohly objevit v dalších zemích jako Portugalsko a Španělsko.

"Řecko je zvláštní případ a nelze říci, že v takové situaci jsou další země," řekl. "Ostatní státy mají pevné fiskální instituce a nejsou v nich fiskální nejistoty, jaké byly v Řecku."

"Řecko představuje impuls k probuzení, v podstatě to znamená, že v některých extrémních případech, například Řecka, by to mohlo vést k vážným problémům," dodal.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK