MMF zvedá výhled světového HDP; fiskální obavy sílí

21.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Světová ekonomika se zotavuje rychleji, než se...

...čekalo

* Růst by měl letos zrychlit na 4,2 procenta, v 2011 4,3 pct

* V čele zotavení s náskokem rozvíjející se ekonomiky

* MMF varuje, že ve vyspělých zemích sílí fiskální nervozita

Globální ekonomika se z recese zotavuje rychleji, než se čekalo, ovšem záchranná protikrizová opatření zhoršila stav veřejných financí, a učinila tak státy zranitelnými vůči novým otřesům, uvedl ve středu MMF.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém pravidelném Výhledu světové ekonomiky zvýšil prognózu letošního tempa globálního růstu na 4,2 procenta z lednových 3,9 procenta a pro příští rok ponechal beze změny předpověď expanze o 4,3 procenta.

"Výhled aktivity zůstává neobvykle nejistý," uvedl fond a dodal, že rizika se obecně nachylují ke spodní straně. Seznamu položek, jež budí znepokojení, vévodí břemena státních dluhů.

"Hlavní obavou je, že politický manévrovací prostor v mnoha rozvinutých zemích byl již z velké části vyčerpán nebo se výrazně zmenšil, a křehké oživení ekonomik tak zůstává vystaveno novým otřesům," uvedl MMF.

Nejrychleji se z recese vymaňují rozvíjející se ekonomiky, které ve srovnání s vyspělými zeměmi zřejmě rostou téměř trojnásobným tempem.

MMF předpověděl, že rozvíjející se a rozvojové ekonomiky letos porostou o 6,3 procenta a příští rok o 6,5 procenta. Vyspělé ekonomiky naproti tomu letos přidají pouze 2,3 procenta a v roce 2011 2,4 procenta.

Výhled letošního růstu pro střední a východní Evropu fond zlepšil proti předchozí prognóze o 0,8 procentního bodu na 2,8 procenta, zatímco předpověď na příští rok snížil o 0,3 procentního bodu na 3,4 procenta.

Nejrychleji má expandovat Čína, a sice o 10,0 procenta letos a 9,9 procenta v příštím roce. Silné oživení probíhá také v Brazílii, Indii a Indonésii.

Bohaté země nesou břímě daleko větší dluhové zátěže, když se poměry zadlužení k HDP blíží k maximálním úrovním z období druhé světové války.

Přestože MMF vybídl státy k "naléhavému" zavedení důvěryhodných strategií vedoucích ke snížení míry zadlužení, současně uvedl, že většina podpůrných opatření plánovaných pro letošní rok by měla být plně realizována, jelikož oživení zůstává křehké a nezaměstnanost vysoká.

Většina vyspělých ekonomik by se v příštím roce měla vydat cestou výrazné fiskální konsolidace, přičemž některé by s ní měly začít ještě dříve.

Často opakované varování MMF před zadlužením získalo v posledních měsících hlubší význam vzhledem k prudkému zhoršení fiskální situace Řecka, jež vyhnalo vzhůru úvěrové náklady země a přinutilo oficiální představitele k dohodě o možném záchranném balíčku finanční pomoci.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK