VERZE 2-MMF zvedá výhled světového HDP; fiskální obavy sílí

21.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Světová ekonomika se zotavuje rychleji, než se...

...čekalo

* Růst by měl letos zrychlit na 4,2 procenta, v 2011 4,3 pct

* V čele zotavení s náskokem rozvíjející se ekonomiky

* MMF varuje, že ve vyspělých zemích sílí fiskální nervozita

(přidává jednotlivé prognózy pro USA a eurozónu, podrobnosti)

Globální ekonomika se z recese zotavuje rychleji, než se čekalo, ovšem záchranná protikrizová opatření zhoršila stav veřejných financí, a učinila tak státy zranitelnými vůči novým otřesům, uvedl ve středu MMF.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém pravidelném Výhledu světové ekonomiky zvýšil prognózu letošního tempa globálního růstu na 4,2 procenta z lednových 3,9 procenta a pro příští rok ponechal beze změny předpověď expanze o 4,3 procenta.

"Výhled aktivity zůstává neobvykle nejistý," uvedl fond a dodal, že rizika se obecně nachylují ke spodní straně. Seznamu položek, jež budí znepokojení, vévodí břemena státních dluhů.

"Hlavní obavou je, že politický manévrovací prostor v mnoha rozvinutých zemích byl již z velké části vyčerpán nebo se výrazně zmenšil, a křehké oživení ekonomik tak zůstává vystaveno novým otřesům," uvedl MMF.

Nejrychleji se z recese vymaňují rozvíjející se ekonomiky, které ve srovnání s vyspělými zeměmi zřejmě rostou téměř trojnásobným tempem.

MMF předpověděl, že rozvíjející se a rozvojové ekonomiky letos porostou o 6,3 procenta a příští rok o 6,5 procenta. Vyspělé ekonomiky naproti tomu letos přidají pouze 2,3 procenta a v roce 2011 2,4 procenta.

Výhled letošního růstu pro střední a východní Evropu fond zlepšil proti předchozí prognóze o 0,8 procentního bodu na 2,8 procenta, zatímco předpověď na příští rok snížil o 0,3 procentního bodu na 3,4 procenta.

Nejrychleji má expandovat Čína, a sice o 10,0 procenta letos a 9,9 procenta v příštím roce. Silné oživení probíhá také v Brazílii, Indii a Indonésii.

Bohaté země nesou břímě daleko větší dluhové zátěže, když se poměry zadlužení k HDP blíží k maximálním úrovním z období druhé světové války.

Přestože MMF vybídl státy k "naléhavému" zavedení důvěryhodných strategií vedoucích ke snížení míry zadlužení, současně uvedl, že většina podpůrných opatření plánovaných pro letošní rok by měla být plně realizována, jelikož oživení zůstává křehké a nezaměstnanost vysoká.

Většina vyspělých ekonomik by se v příštím roce měla vydat cestou výrazné fiskální konsolidace, přičemž některé by s ní měly začít ještě dříve.

Často opakované varování MMF před zadlužením získalo v posledních měsících hlubší význam vzhledem k prudkému zhoršení fiskální situace Řecka, jež vyhnalo vzhůru úvěrové náklady země a přinutilo oficiální představitele k dohodě o možném záchranném balíčku finanční pomoci.

Fond uvedl, že fiskální konsolidace je pro mnoho zemí prioritou a měla by dostat přednost před normalizací extrémně nízkých úrokových sazeb.

Úkol snížit zadlužení může budit skepsi. Stažení podpůrných opatření by snížilo vládní výdaje pouze zhruba o 1,5 procenta HDP. Státy by potřebovaly provést změny v třikrát větším rozsahu, jen aby stabilizovaly poměr zadlužení k HDP na současných úrovních.

Vrátit tento poměr na předkrizové úrovně by si žádalo ještě radikálnější zásahy v podobě zvýšení daní a snížení výdajů v oblastech typu sociálního pojištění i v dalších základních vládních programech.

"Typické současné mandatorní programy tak, jak jsou nastaveny, implikují skryté dluhy, jež výrazně přesahují skutečné veřejné zadlužení," uvedl MMF.

MNOHORYCHLOSTNÍ OŽIVENÍ

MMF uvedl, že globální aktivita se zotavuje rozdílným tempem, přičemž Spojené státy rostou rychleji než Evropa či Japonsko především díky objemu fiskální stimulace.

Nicméně oživení ve Spojených státech, poháněné nízkými úrokovými sazbami a vládními výdaji, bude pouze postupné, neboť je brzdí chování spotřebitelů a příští rok budou navíc ukončena podpůrná fiskální opatření.

MMF předpověděl, že ekonomika Spojených států letos vzroste o 3,1 procenta, ovšem v příštím roce tempo růstu zpomalí na 2,6 procenta.

"Oživení bude postupné, zejména pak tehdy, až opadnou účinky stimulačních opatření," uvedl MMF s odkazem na nízké úrokové sazby zavedené americkou centrální bankou a rozsáhlé vládní výdaje.

"Koncová soukromá poptávka je stále tlumená a drží se hluboko pod úrovní před krizí," uvedl MMF s tím, že trh práce zůstává "neobvykle slabý". Fond předpověděl, že průměrná míra nezaměstnanosti ve Spojených státech letos dosáhne 9,4 procenta a v roce 2011 klesne jen na 8,3 procenta.

MMF dále uvedl, že nejistota spojená s výhledem ekonomiky Spojených států "zůstává vyšší", ačkoli je o něco menší než na konci roku 2009.

Fond ponechal prognózu růstu HDP eurozóny v letošním roce na úrovni 1 procenta a snížil oproti lednové prognóze o jednu desetinu procentního bodu předpověď růstu na příští rok na 1,5 procenta.

Výhled evropské ekonomiky je méně jistý vzhledem k hrozbě přelití dluhových problémů Řecka do dalších zranitelných států, uvedl MMF.

"V krátkodobém horizontu zůstává hlavním rizikem to, že nebudou-li zažehnány, mohly by se obavy trhu o likviditu a solventnost Řecka proměnit v plnou krizi státního dluhu, jež by mohla nakazit další země," uvedl MMF.

Fondu působí starosti také potřeba upravit fiskální nerovnováhy a nerovnováhy běžného účtu, přičemž uvedl, že v některých případech je třeba "rychle" vyřešit obavy z udržitelnosti zadlužení. Do této kategorie vedle Řecka zařadil také Irsko, Portugalsko a Španělsko.

Naproti tomu v Austrálii a v Asii probíhá silné oživení a bude zřejmě probíhat i nadále, uvedl MMF, i když Bank of Japan možná ještě bude muset více uvolnit měnovou politiku, bude-li přetrvávat deflace.

[WASHINGTON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK