Zisk Credit Suisse se zvýšil o pět procent na 2,1 miliardy franků

22.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 22. dubna (ČTK) - Čistý zisk švýcarské bankovní skupiny Credit Suisse se v prvním čtvrtletí zvýšil na 2,1 miliardy švýcarských franků ze dvou miliard CHF před rokem. Druhá největší švýcarská banka po UBS v dnešní zprávě rovněž uvedla, že získala za první tři měsíce roku nejvíce nových peněz od bohatých klientů od roku 2005.

Ziskovost banky v prvním čtvrtletí táhly výsledky obchodování s cennými papíry s pevnými výnosy, tedy zejména dluhopisy. Analytici čekali, že zisk Credit Suisse zůstane na loňské úrovni.

Zisk před zdaněním vzrostl o 90 procent na 2,98 miliardy CHF. Čisté úrokové příjmy klesly o 4,5 procenta na 1,95 miliardy, zatímco zisk z obchodování se propadl o téměř 30 procent na 3,45 miliardy franků.

Credit Suisse spravuje ve své divizi privátního bankovnictví více než 900 miliard franků a poskytuje služby více než dvěma milionům bohatých klientů po celém světě. Za celý loňský rok přitáhla tato divize nová aktiva v sumě 41,6 miliardy franků. Konkurenční UBS naproti tomu ztratila od bohatých klientů miliardy franků, protože byla zasažena finanční krizí a americkými zásahy proti daňovým únikům, které vyústily v tlak na Švýcarsko a UBS.

Credit Suisse přečkala finanční krizi v dobré formě a bez státní pomoci a loni si proti americké a evropské konkurenci pomohla zejména silnými zisky z obchodování na trzích. Nyní už ji dohánějí američtí konkurenti JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup a Morgan Stanley, kteří v prvním čtvrtletí vykázali vysoké zisky. Vzpamatovává se i domácí konkurentka UBS, která minulý týden odhadla hrubý zisk za první čtvrtletí na 2,5 miliardy franků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK