Microsoft hlásí nárůst zisku, ale akcie klesají

23.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Microsoft <MSFT.O> překonal odhady analytiků, když oznámil nárůst kvartálního zisku o 35 procent díky prodejům operačního systému Windows...

...7. Jeho akcie nicméně ztratily více než 3 procenta, když investoři očekávali, že firma z oživení technologického sektoru vytěží více.

Tržby Microsoftu jen těsně překonaly odhady analytiků, a naznačily tak, že v největší softwarové společnosti na světě ještě oživení neprobíhá na plné obrátky.

"Výsledky firem v technologickém sektoru jsou velmi silné a trh počítačů roste, a tak mají možná lidé příliš vysoká očekávání," uvedl Toan Tran, analytik z Morningstar.

Akcie Microsoftu od poklesu trhu na začátku února vzrostly o 14 procent a během čtvrteční seance vystoupaly na dvouleté maximum. Technologický index Nasdaq <.IXIC> ve stejném období přidal 20 procent.

Přední společnosti technologického sektoru Intel <INTC.O> a Apple <INTC.O> v posledních týdnech výrazně překonaly odhady trhu, a zesílily tak očekávání, že Microsoft oznámí podobně optimistická čísla.

Na druhou stranu firmy Oracle <ORCL.O>, IBM <IBM.N> a Google <GOOG.O> oznámily solidní výsledky, ovšem jejich akcie následně oslabily.

Podle agentury Gartner, jež provádí průzkumy technologického sektoru, by se celosvětové výdaje na osobní počítače v roce 2010 měly z nedávné stagnace zotavit a stoupnout zhruba o 12 procent na 245 miliard dolarů. To by mělo Microsoft výrazným způsobem podpořit, neboť ten dodává operační systém do více než 90 procent počítačů na světě.

"Microsoft bude skutečně těžit nikoli nutně z toho, až spotřebitelé začnou kupovat počítače, ale až začnou nakupovat firmy, třeba 10.000, 20.000, 30.000 počítačů najednou," uvedl Andrew Miedler, analytik společnosti Edward Jones.

"Firemní nákupy počítačů obvykle zvyšují ziskovost Microsoftu s tím, jak si podniky pořizují pokročilejší verze jeho produktů."

Microsoft oznámil za fiskální třetí kvartál do 31.března čistý zisk 4,01 miliardy dolarů čili 45 centů na akcii oproti 2,98 miliardy neboli 33 centů na akcii před rokem. Analytici oslovení Reuters předpovídali zisk 42 centů na akcii.

Čisté kvartální tržby firmy vzrostly o 6 procent na 14,5 miliardy dolarů, a překonaly tak průměrný odhad analytiků ve výši 14,39 miliardy dolarů. ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Pro graf výsledků klikněte na http://link.reuters.com/vej98j ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

"Ve třetím kvartále jsme zaznamenali návrat k růstu v oblasti firemních výdajů na nákup hardwaru, jak u počítačů, tak serverů, což je oproti posledním třem nebo čtyřem kvartálům rozdíl ," uvedl finanční ředitel Peter Klein.

[SEATTLE/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK