Volvo ziskem za Q1 překonalo odhady, oživení trvá

23.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Volvo <VOLVb.ST>, druhý největší výrobce nákladních automobilů na světě, v pátek překvapilo trh úsporami, které v prvním kvartále přinesly...

...mnohem vyšší zisk, než se čekalo, a zahnalo tak obavy, že bude muset navyšovat kapitál.

Výsledky Volva za první tři měsíce roku vystřelily jeho akcie o 12,8 procenta výš. Hravě tak zastínily růst evropského automobilového sektoru DJ Stoxx <.SXAP> o 1,4 procenta.

"Ta zpráva je opravdu dobrá, možná dokonce úžasně dobrá. Překonali očekávání velkým rozdílem a marže firmy se téměř vrátila na úrovně před krizí," řekl Hampus Engellau, analytik z Handelsbanken.

Trh s těžkými nákladními automobily, který silně podléhá fázím ekonomického cyklu, se v posledních kvartálech v prostředí širšího ekonomického oživení stabilizoval. Poptávka se zotavuje z nebývalého propadu v minulém roce, zvláště na rozvíjejících se trzích Asie a Latinské Ameriky.

Volvo, posílené radikálním snižováním nákladů a nesmělým růstem poptávky, vykázalo provozní zisk 2,8 miliardy korun (389 milionů dolarů) oproti ztrátě 4,5 miliardy před rokem. Překonalo tak průměrný odhad analytiků oslovených v průzkumu Reuters, jenž činil 335 milionů. [ID:nLDE63J16U]

"Lepší ziskovost je výsledkem podstatného snížení nákladů, navýšení výroby a dobrého výkonu v Jižní Americe," uvedla firma.

(1 dolar = 7,206 švédské koruny)

(Autoři: Niklas Pollard, Victoria Klesty; Přeložil: Jan Schmidt)

[STOCKHOLM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK