Zisk Eni díky vyšší produkci a dražší ropě stoupl o 17 procent

23.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 23. dubna (ČTK) - Největší italské energetické společnosti Eni SpA stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 17 procent na 2,2 miliardy eur (55,9 miliardy Kč). Firmě podle dnešního prohlášení pomohla vyšší produkce a dražší ropa. Eni vlastní podíl v České rafinérské.

Těžba ropy a zemního plynu stoupla o dvě procenta na 1,816 milionu barelů denně. Prodej zemního se snížil o 5,7 procenta na 30,51 miliardy metrů krychlových.

Společnost zvýšila výhled těžby na letošní rok, avšak varovala, že její aktivity v oblasti plynu a rafinace zůstanou slabé. Těžba ropy a zemního plynu má být za celý letošní rok o něco vyšší než loni. Původně firma očekávala těžbu na stejné úrovni jako loni, kdy se snížila o 1,6 procenta. K růstu mají přispět nové projekty v Itálii, Alžírsku, Norsku a Iráku a zvýšení těžby v Nigérii, Angole a Spojených státech, napsaly agentury AP a Reuters.

Eni je podle denní těžby sedmou největší ropnou firmou na světě s akciemi na burze. Firma je aktivní ve více než 70 zemích světa, zaměstnává asi 79.000 zaměstnanců. Eni vlastní v České rafinérské více než 32 procent. Od roku 1991 provozuje v Česku čerpací stanice Agip, jejichž název na počátku letošního roku změnila na Eni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK