Pražská burza posílila o jedno a čtvrt procenta

23.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Pražská burza dnes korigovala předchozí ztráty a od rána rostla. Hlavní index PX proti čtvrtku posílil o 1,26 procenta na 1292,6 bodu, vyplývá z údajů burzy. Dařilo se většině titulů, z velkých emisí bankovnímu sektoru a Unipetrolu, seanci ale vyhráli menší zástupci CME a AAA Auto.

Akcie mediální CME, která oznámila plán investovat dalších 300 až 400 dolarů do akvizic v regionu střední Evropy, vyskočily o více než osm procent na 715 Kč, síť autobazarů AAA Auto si polepšila o více než šest procent na 17,85 Kč za akcii. "Prodejce ojetin je přitom vítězem týdne, když jeho akcie podražily o téměř 20 procent," upozornil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Akcie bankovních zástupců vedla Komerční banka, která se zotavila ze čtvrtečního výprodeje a končila silnější o 2,04 procenta na 4111 Kč. Rakouská Erste Bank si připsala 1,30 procenta na 859 korun a o 3,24 procenta na 191 korun posílil Unipetrol.

Více než dvouprocentní zisk dnes měla také těžební NWR, která končila na 279,50 Kč, a technologická KIT digital.

V červených číslech se dnes ocitly pouze developer Orco, textilka Pegas Nonwovens, pojišťovací skupina VIG a operátor Telefónica. Z nich největší ztrátu utrpěla Telefónica, která za dnešek odepsala 1,32 procenta na 432,90 Kč, ztráty ostatních většinou nepřesáhly půl procenta.

Směr akciových trhů dnes podle analytiků poté, co Řecko požádalo o pomoc od ostatních zemí eurozóny a MMF, určovaly po delší době zejména oznámené výsledky firem a německé podnikatelské důvěry. "Dobré zprávy od Adidasu, Volva či Akzo Nobel zvedly investorům nákupní apetit a výsledkem je posilování evropských indexů, nejčastěji v rozmezí 0,5 až 1,5 procenta," poznamenal Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK