Kuvajt: OPEC by měl zvýšit vývoz ropy při ceně barelu nad 100 USD

25.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kuvajt 25. dubna (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by měla zvýšit export suroviny, pokud by se její světové ceny dostaly nad 100 dolarů za barel, aby vyšší ceny energií neohrozily oživování světové ekonomiky. Uvedl to dnes kuvajtský ministr ropného průmyslu šajch Ahmad Abdalláh Sabah. Ropa je zatím stovce dolarů vzdálená, v pátek uzavřela obchodování zhruba na 85 dolarech za barel.

Ropa se již měsíc drží v rozpětí mezi 70 až 80 dolary za barel, které OPEC považuje za férové. Sabah ale uvedl, že existuje prostor pro další cenový růst, pokud producentské státy nezasáhnou.

"Pokud by se ropa udržela nad 100 dolarů, poškodilo by to oživování světové ekonomiky," řekl kuvajtský ministr. Na otázku, zda by OPEC zvýšil těžbu, aby tomu zabránil, odpověděl: "Řekl bych, že ano." Podle něj je organizace připravena zvýšit těžbu, pokud si to vyžádá poptávka.

OPEC drží těžební limity stejné od konce roku 2008, i když vyšší ceny ropy přiměly některé členské státy zvýšit produkci neoficiálně. Sabah potvrdil, že je za vyšší těžbou nedodržování dohodnutých těžebních objemů.

Zásobování světového trhu s ropou v současné době převyšuje poptávku, ale spotřeba v Asii díky oživující se ekonomice roste. Kuvajtský ministr dodal, že jsou současné ropné ceny přijatelné pro producenty i spotřebitele, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK