Japonské akcie díky pomoci Řecku posílily o 2,3 procenta

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. dubna (ČTK) - Japonský akciový trh zahájil nový týden díky vyhlídce na pomoc Řecku silným růstem a jeho hlavní index získal přes dvě procenta. Růst byl patrný na burzách v celé Asii, která tím doháněla páteční zisky, jimiž trhy v Evropě a Americe reagovaly na páteční oficiální žádost Řecka o aktivování finanční pomoci. Kurz eura se díky vyhlídkám na pomoc Řecku po týdnech propadů a pátečním oživení stabilizoval.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 2,3 procenta na 11.165,79 bodu. Smazal tak celou ztrátu z minulého týdne, kdy oslabil o 1,7 procenta.

Řecko požádalo v pátek Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o aktivaci slíbené finanční pomoci. Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu v neděli na zasedání MMF prohlásil, že pomoc dorazí včas. Obavy z řecké dluhové krize vrhaly pochyby na ekonomické oživení v Evropě a otřásaly finančními trhy.

Tokijské burze vedle Řecka pomohl i tříprocentní vzestup akcií největší domácí automobilky Toyota. Trh reagoval na zprávy tisku, podle nichž firma za poslední finanční rok do konce března vykáže provozní zisk až 50 miliard jenů (10 miliard Kč), vyšší, než čekají analytici. Příznivě na investory působily rovněž páteční makroekonomické údaje ze Spojených států.

Euro díky vyhlídkám na pomoc Řecku v pátek zastavilo pokles a po silném oživení se proti dolaru stabilizovalo kolem 1,3375 USD. V pátek v Asii evropská měna spadla až na 1,3201 USD, nejníže za poslední rok, později během dne však díky zprávám z Řecka výrazně oživila. Vůči jenu euro dnes v Tokiu posílilo o 0,3 procenta na 126,00 JPY a navázalo na páteční oživení o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK