Evropské akcie rostou v čele s bankami

26.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie v pondělí dopoledne prudce rostly, a kopírovaly tak zisky burz ve Spojených státech a Japonsku. Bankovní sektor posiloval...

...díky optimismu, že se Řecko dokáže vyhnout platební neschopnosti.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:35 rostl o 0,87 procenta na 1101,71 bodu.

Hlavní evropský index je oproti historickému dnu z 9.března 2009 výš o více než 71 procent.

Řecký ministr financí v neděli řekl, že pomoc Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dorazí včas, aby odvrátila první platební neschopnost členské země eurozóny. Množí se však signály, že se záchranný balíček v hodnotě 45 miliard eur bude muset ještě navýšit.

Barclays <BARC.L>, BNP Paribas <BNPP.PA>, Deutsche Bank <DBKGn.DE>, HSBC <HSBA.L>, Lloyds <LLOY.L> a Royal Bank of Scotland <RBS.L> přidávaly 0,5 až 3,9 procenta.

Bank of Ireland <BKIR.I> ovšem oslabovala o 4,4 procenta po oznámení, že plánuje získat 3,4 miliard eur, z toho polovinu pomocí emise akcií s primárním právem úpisu. To by podle banky mělo zabránit značnému navýšení vládního podílu.

"Ekonomické údaje ze Spojených států a další globální data táhnou trh vzhůru," uvedl Bernard McAlinden, investiční stratég z NCB Stockbrokers. "Čekám, že trh začne kolísat. Překvapuje mě, jak silně se zotavil z nedávné korekce."

Rostly akcie s vazbou na komodity, když optimismus ohledně ekonomiky podpořil ceny ropy <CLc1> a kovů včetně mědi <MCU3=LX>.

Ropné společnosti Total <TOTF.PA>, ENI <ENI.MI> a BP <BP.L> přidávaly 0,5 až 0,8 procenta.

Z důlních firem rostly Anglo American <AAL.L>, Antofagasta <ANTO.L>, Eurasian Natural Resources <ENRC.L>, Rio Tinto <RIO.L>, Vedanta <VED.L> a Xstrata <XTA.L>, a to v rozmezí od 0,9 do 3,7 procenta.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK