Whirlpool více než zdvojnásobil čtvrtletní zisk, zlepšil výhled

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. dubna (ČTK) - Americká společnost Whirlpool v prvním čtvrtletí více než zdvojnásobila čistý zisk na 164 milionů dolarů (přes tři miliardy Kč) z 68 milionů dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem domácích spotřebičů na světě. Současně zlepšila celoroční výhled.

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí meziročně stouply o 20 procent na 4,27 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 3,79 miliardy dolarů. V samotné Severní Americe, která je největším trhem podniku, se tržby zvýšily o sedm procent na 2,3 miliardy dolarů a dodávky o 11 procent.

Společnost zvýšila odhad celoročního zisku na akcii na 8,00 až 8,50 dolaru z dříve předpokládaných 6,50 až 7,00 dolaru. V prvním čtvrtletí stoupl zisk na akcii na 2,13 dolaru z pouhých 91 centů před rokem, napsala agentura Reuters.

Firma Whirlpool nyní těží ze své přítomnosti na rychle rostoucích trzích v Latinské Americe a Asii. Akcie společnosti po zveřejnění výsledků stouply téměř o osm procent. "Ačkoli ekonomické nejistoty přetrvávají, Whirlpool má dobrou pozici k výraznému zvýšení zisků oproti předchozímu roku," uvedl generální ředitel podniku Jeff Fettig.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK