Odbory ve francouzském Airbusu blokují výrobu kvůli mzdám

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. dubna (ČTK) - Pět odborových svazů Airbusu ve francouzském Toulouse od 12:00 blokuje výrobu. Odboráři chtějí vyšší mzdy, lepší pracovní podmínky a záruku pracovních míst. Uvedl to dnes zástupce odborového svazu Force ouvriere (FO) Jean-François Knepper.

V Toulouse na jihozápadě Francie, kde podnik montuje letadla, vyzvaly odbory k blokování vykládky nákladních letadel Beluga, které převážejí trupy letadel vyrobené jinde v Evropě. Odbory žádají, aby se vedení společnosti vrátilo k jednacímu stolu.

Od dnešního poledne do půlnoci by měl protest zasáhnout montáž modelů A330 a A340, v úterý montáž A320 a ve středu A380. Ve čtvrtek budou odboráři blokovat závod s výrobou komponentů a na pátek odbory vyzvaly k protestu projektovou kancelář a sídlo Airbusu v Toulouse.

"Je to poprvé, co pět odborových organizací spojilo síly kvůli mzdám, pracovním podmínkám a místům," řekl představitel svazu CGT Alain Milhau. V pátek se pro stávku vyjádřily tisíce francouzských zaměstnanců Airbusu.

Vedení jim v pátek nabídlo zvýšení mezd na letošní rok o 1,5 až 1,9 procenta. Odborové svazy ale požadují nárůst 3,5 procenta proti minulému roku, napsala agentura AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK