Výrobce těžké techniky Caterpillar se ve čtvrtletí vrátil k zisku

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. dubna (ČTK) - Americký výrobce těžké techniky Caterpillar se v prvním čtvrtletí letošního roku vrátil k zisku a díky známkám zlepšení ekonomické situace zvýšil výhled na celý letošní rok. Čistý zisk činil 233 milionů USD (zhruba 4,4 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 112 milionů USD v prvním čtvrtletí loňského roku. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

V loňském roce hospodaření společnosti negativně ovlivnila ekonomická recese, která donutila firmu snížit náklady a propouštět. V letošním roce zisk o 90 milionů USD snížily mimořádné náklady související se změnou zákona o zdravotní péči. Bez těchto mimořádných nákladů zisk na akcii činil 50 centů a výrazně překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří čekali zisk 39 centů na akcii. Příjmy společnosti však klesly o 11 procent na 8,2 miliardy USD.

Generální ředitel Jim Owens uvedl, že aktivita v průmyslu i průmyslové zakázky jsou nyní výrazně vyšší než loni a v některých oblastech jsou dokonce na rekordní úrovni. Výsledkem toho je, že firma zvyšuje výrobu, aby dokázala uspokojit rostoucí poptávku od zákazníků. Růst v Asii a Latinské Americe pak přiměl společnost zvýšit odhad zisku na letošní rok na 2,50 USD až 3,25 USD na akcii z původních 2,50 USD na akcii.

Žluto-černé stroje firmy se prodávají na mnoha místech světa a používají se v široké škále průmyslových odvětví. Výkon Caterpillaru tak podle analytiků lze považovat za jeden z indikátorů celkového zdraví ekonomiky, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK