Caterpillar překonává odhady a zvyšuje prognózu

26.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Caterpillar <CAT.N> v pondělí oznámil nečekaně silný kvartální zisk a zvýšil předpověď celoročních tržeb nad odhady trhu s odkazem na lepší...

...situaci globální ekonomiky, a to zejména v Asii a Jižní Americe.

Největší světový výrobce těžební techniky, jehož akcie rostly v pondělí po zahájení seance o více než 4 procenta, uvedl, že zaznamenává obzvlášť výrazný příliv objednávek od důlních a energetických společností.

Zotavení cen většiny kovů vyústilo ve firemní objednávky velké části produktové nabídky firmy pro rok 2010, již představují těžební nákladní vozy a velké traktory, uvedla společnost. Některá největší nákladní vozidla užívaná při těžbě jsou na rok dopředu vyprodána a firma nyní přijímá objednávky na rok 2011.

"Ekonomické podmínky se rozhodně zlepšují, zejména v rozvojových ekonomikách světa," uvedla firma. "Aktivita v odvětví a počet objednávek jsou významně vyšší než loni a v některých oblastech dosahují rekordních úrovní."

Společnost nicméně o 20 procent snížila výhled pro výstavbu nových domů ve Spojených státech s tím, že slabý trh práce je hlavním důvodem, proč mnozí ve spojitosti s ekonomikou Spojených států zůstávají pesimisty.

Caterpillar oznámil čistý zisk za první kvartál ve výši 233 milionů dolarů čili 36 centů na akcii v porovnání se ztrátou 112 milionů dolarů neboli 19 centů na akcii před rokem.

Po očištění o jednorázové položky, včetně daňových nákladů ve výši 90 milionů dolarů spojených s nedávno přijatou reformou zdravotnictví, činil zisk 50 centů na akcii.

Na tomto základě analytici oslovení Reuters v průměru čekali zisk 39 centů na akcii.

Tržby, včetně divize finančních služeb, klesly o 11 procent na 8,23 miliardy dolarů, když je táhl níž 28procentní pokles v divizi strojů a turbín. Analytici předpovídali tržby ve výši 8,84 miliardy dolarů.

Caterpillar uvedl, že nyní za celý rok očekává zisk v pásmu 2,50 až 3,25 dolaru na akcii při tržbách v rozmezí 38 až 42 miliard dolarů. Analytici v průměru čekají zisk 2,69 dolaru na akcii a tržby ve výši 37 miliard dolarů.

[CHICAGO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK