Portugalská vláda odmítá srovnání s Řeckem, ale obavy má

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 26. dubna (zpravodaj ČTK) - Portugalsko má velké obavy o vlastní hospodářskou situaci, ale není srovnatelná s Řeckem. Novinářům to dnes v Lucemburku řekl portugalský ministr zahraničí Luís Amado. Podle něj jeho země dělá všechno pro to, aby se vyhnula řeckému osudu, obavy jí však dělá i rostoucí tlak finančních trhů.

"Samozřejmě nám situace na finančních trzích dělá starosti, ale jak už jsme několikrát zdůrazňovali, portugalská situace není s řeckou situací srovnatelná," uvedl šéf portugalské diplomacie. Podle něj Portugalci na rozdíl od Řeků nepodváděli při tvorbě makroekonomických statistik a nerovnováhy v portugalské ekonomice nejsou zdaleka tak velké.

Amado však podobně jako jeho řečtí kolegové vidí za současnými problémy své země finanční trhy a investory, kteří se údajně snaží tlačit na každou zemi, která jim to jen trochu umožní. "Opravdu tady existuje souboj mezi trhy a eurozónou a měli bychom se s touto situací politicky vypořádat," dodal.

Portugalsko nicméně v Evropské unii patří mezi silně zadlužené členské státy a jeho celkový dluh by měl v příštích dvou letech přesáhnout 100 procent hrubého domácího produktu, přestože v současnosti je to "jen" 77 procent. Investoři na finančních trzích se právě kvůli rychle rostoucímu zadlužení bojí, že Portugalsko se stane po Řecku další zemí, kde vypukne dluhová krize. Ohroženo je ale celé jižní křídlo eurozóny včetně Itálie a Španělska, třetí a čtvrté největší ekonomiky eura.

Portugalské dluhopisy navíc kopírují růst řeckých a i dnes vzrostly na nová maxima stejně jako ceny pojištění dluhů těchto zemí proti platební neschopnosti. Přirážka, kterou investoři požadují k úrokům z portugalských vládních obligací proti obdobným německým dluhopisům, dopoledne vzrostla na 2,05 procentního bodu z páteční úrovně 1,93 bodu. Dostala se tak na nové maximum od zavedení eura. To je však stále jen necelá třetina proti řeckým dluhopisům, kde tato přirážka dnes vystoupila až na 6,63 procentního bodu, novou nejvyšší úroveň od února 1998.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK