Euro kvůli nejistotám kolem pomoci pro Řecko oslabilo

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. dubna (ČTK) - Nejistoty ohledně načasování a výše záchranné pomoci pro Řecko přiměly dnes investory k prodeji eura. Americký dolar mírně posiluje i vůči jenu, protože investoři věří, že centrální banka USA (Fed) ještě do konce roku zvýší úrokové sazby, a předběhne tak japonskou centrální banku.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,3338 USD a k jenu kleslo o 0,2 procenta na 125,45 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o 0,2 procenta na 94,10 JPY.

Euro se dnes krátce propadlo vůči dolaru až pod 1,33 USD a za posledních osm seancí oslabilo sedmkrát. Od počátku letošního roku euro k dolaru ztrácí již sedm procent. Obavy, jaké budou podmínky spojené s uvolněním pomoci pro Řecko, stáhly dolů euro i vůči britské libře - na nejnižší hodnotu za tři měsíce.

Řecko v pátek požádalo o uvolnění pomoci slíbené od dalších zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu v objemu až 45 miliard eur. Snaží se rovněž přesvědčit investory, že slíbená částka je dostatečná na odvrácení bankrotu. Německá kancléřka Angela Merkelová však dnes uvedla, že Řecko musí před uvolněním pomoci nejprve uskutečnit další úsporná opatření a ukázat, že je schopné vrátit ekonomiku na cestu k trvalému růstu.

"Pomoc pro Řecko stále nevypadá jako hotová dohoda, takže všechny nejistoty kolem načasování a detailů řeckého plánu omezují poptávku po euru," řekl agentuře Reuters analytik Easy Forex Michael Malpede.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK