USA chtějí začít s prodejem státního podílu v bance Citigroup

26.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. dubna (ČTK) - Americké ministerstvo financí chce prodat první část státního podílu Citigroup. Stát tak upouští od podpory velkých bank z dob finanční krize. Ministerstvo dnes uvedlo, že prodá kolem 1,5 miliardy akcií banky, tedy zhruba pětinu ze 7,7 miliardy kmenových akcií, které vlastní.

Stát získal podíl jako kompenzaci za výraznou podporu bance za finanční krize, která začala na konci roku 2008. Ministerstvo bude podíl prodávat ve spolupráci s bankou Morgan Stanley podle předem dohodnutého plánu.

Úřad ale neoznámil, kdy přesně prodej spustí a jak dlouho prodej potrvá. V jiné zprávě pro Komisi pro cenné papíry (SEC) Citigroup oznámila, že bude o počtu prodaných akcií informovat ve čtvrtletních zprávách. Nyní ministerstvo vlastní 27 procent společnosti.

Morgan Stanley má podle zprávy ministerstva pověření zorganizovat prvotní prodej podle určitých parametrů. Ministerstvo také předpokládá, že Morgan Stanley dostane i svolení zorganizovat později prodej dalších akcií bankovního gigantu.

Jiné velké banky státní peníze z krizové pomoci ministerstvu vrátily. Učinily tak Bank of America, JPMorgan Chase a Wells Fargo.

Prodej akcií Citigroup by mohl státu vynést slušný zisk. Zatímco vláda kmenové akcie banky kupovala v létě minulého roku po 3,25 dolaru, dnes dopoledne se emise obchodovala za 4,71 USD, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK