Německo zřejmě brzy pomůže Řecku, bude-li víc šetřit (OPAK.)

27.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Merkelová říká, že Německo pomůže, bude-li Řecko víc...

...šetřit

* Dohoda o pomoci Řecku je otázkou dní

* Berlín cítí závazek vůči stabilitě eura

BERLÍNěmecko je připraveno přijmout rozhodnutí o poskytnutí pomoci Řecku v řádu dní, jakmile představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie dokončí jednání s Aténami, uvedla kancléřka Angela Merkelová.

Merkelová v pondělí novinářům v Berlíně také řekla, že Řecko se musí zavázat k dalším úsporným opatřením a prokázat, že se dokáže vrátit na udržitelnou ekonomickou dráhu, než bude Německo moci schválit nouzovou pomoc této zadlužené zemi.

Atény nyní jednají s EU a MMF o dodatečných krocích, které musí podniknout, aby finanční pomoc začala do Řecka proudit před 19.květnem, kdy musí refinancovat dluhopis za 8,5 miliardy eur.

"Potřebujeme pozitivní vývoj v Řecku spolu s dalšími úspornými opatřeními," řekla Merkelová. "Německo pomůže, pokud budou splněny příslušné podmínky. To zabere ještě několik dní."

"Německo cítí nesmírný závazek vůči stabilitě eura," dodala.

Odpor německé veřejnosti vůči pomoci Řecku se prohlubuje.

Merkelová, kterou čekají 9.května klíčové regionální volby, výslovně zdůrazňuje, že peníze začnou proudit teprve tehdy, až Atény přijmou další kroky ke zkrocení rozpočtového deficitu. Ten loni podle údajů Evropské komise vystřelil na 13,6 procenta HDP. [ID:nDOL234881]

"Pokud je Řecko připraveno přijmout tvrdá opatření, nejen v jediném roce, nýbrž v průběhu několika let, pak máme dobrou šanci, že zajistíme stabilitu eura pro nás pro všechny," řekla Merkelová.

"Nyní je třeba rychlé odpovědi ve prospěch eura jako celku... Nepotřebujeme nejistotu. Potřebujeme jistotu na základě jasných směrnic a závazků pro Řecko, ale také na základě našich vlastních německých zájmů - abychom měli stabilní euro.

"Právě o to musíme usilovat, právě na tom pracuji. A touto cestou se budeme ubírat v příštích dnech - a opakuji, je to otázka dní - velmi uvážlivě a s velkým odhodláním."

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble v pondělí řekl, že Německo by mohlo prosadit zákon o pomoci Řecku v parlamentu 7.května, aby tak mohlo nabídnout Aténám finanční podporu před datem splatnosti dluhu 19.května. [ID:nDOL640922]

(Reportéři: Paul Carrel a Noah Barkin; Přeložil: Jan Schmidt)

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK