GfK: Spotřebitelská důvěra v Německu v květnu dál stoupne

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. dubna (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v Německu se příští měsíc pravděpodobně dostane na šestiměsíční maximum. Předpověděla to dnes výzkumná agentura GfK, jejíž index důvěry vzrostl na 3,8 bodu z dubnových 3,4 bodu.

Výrazně se v dubnovém průzkumu u 2000 respondentů zlepšila očekávání budoucího vývoje příjmů domácností i pohled na vývoj celé ekonomiky. Ochota k nákupům nákladnějšího zboží však klesla třetí měsíc po sobě, což ovlivnil hlavně nárůst cen energie.

"Známky ekonomického oživení v Německu jsou stále jasnější. A spotřebitelé si jsou toho vědomi, jak ukazuje rostoucí optimismus ohledně ekonomiky," uvedl ekonom GfK Rolf Bürkl.

Ukazatel ekonomických očekávání stoupl na 22,5 bodu ze 4,5 bodu v předešlém měsíci. Indikátor očekávání příjmů se zvýšil ze 13,5 na 35,2 bodu a dostal se nejvýše za téměř devět let. Měřítko ochoty spotřebitelů k nákupům však kleslo o necelé dva body na 21,6 bodu.

Německo se v loňském druhém čtvrtletí vymanilo z nejhlubší poválečné recese, přes zimu však oživování největší evropské ekonomiky ustrnulo. Ekonomické indikátory z poslední doby však již naznačují zrychlování růstového tempa.

V březnu nečekaně klesla míra nezaměstnanosti, tento měsíc rostl německý zpracovatelský sektor podle jednoho z průzkumů rekordním tempem a podnikatelská nálada vystoupila v dubnu na maximu za téměř dva roky. Přední německé ekonomické instituty zlepšily tento měsíc výhled letošního růstu německé ekonomiky na 1,5 procenta z podzimního odhadu 1,2 procenta a výrazně snížily odhad průměrné míry nezaměstnanosti na 8,1 procenta.

hp mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK