Čtvrtletní zisk BP díky dražší ropě vyskočil o 135 procent

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. dubna (ČTK) - Zisky britského ropného koncernu BP v prvním čtvrtletí díky prudkému meziročnímu růstu cen ropy stouply na více než dvojnásobek. Čistý zisk po úpravě hodnoty zásob vyskočil proti loňskému prvnímu čtvrtletí o 135 procent na 5,65 miliardy dolarů (109 miliard Kč) a překonal všechny odhady, sdělila dnes společnost.

Průměrná čtvrtletní cena severomořské ropy Brent se zvýšila v meziročním srovnání o 72 procent na 76 dolarů za barel. Srovnávací evropská cena zemního plynu sice meziročně mírně klesla, BP se však podařilo získat ceny mnohem lepší. BP na rozdíl od konkurentů neztratila tolik ani ve zpracování ropy, třebaže marže rafinerií klesly proti loňsku na polovinu.

Tržby BP se zvýšily o 55 procent na 74,4 miliardy dolarů. Těžba ropy a plynu zůstala zhruba na úrovni stavu před rokem, tedy kolem čtyř milionů barelů denně v přepočtu na ekvivalentní energetický obsah ropy.

BP sdělila, že ve sledovaném čtvrtletí koupila od francouzského ropného koncernu Total 15,7 procenta akcií firmy Valhall a čtvrtinu na firmě Hod za celkem 991 milionů dolarů. Obě firmy jsou aktivní v jižních částech norského kontinentálního šelfu. Jsou to od BP další akvizice poté, co koupila od Devon Energy aktiva v Brazílii, Ázerbájdžánu a Mexickém zálivu. BP rovněž hodlá zakoupit 75 procent na těžbě kanadských ropných písků veřejně neobchodované kanadské firmy Value Creation za 900 milionů USD.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK