Japonské automobilky Mazda a Mitsubishi se vrátily k zisku

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. dubna (ČTK) - Japonské automobilky Mazda Motor a Mitsubishi Motors se ve čtvrtém finančním čtvrtletí vrátily k zisku díky redukci nákladů a vládním opatřením na podporu poptávky. Vyplývá to z jejich dnešních výsledkových zpráv.

Čtvrtá největší japonská automobilka Mazda vykázala ve čtvrtletí končícím v březnu čistý zisk 9,9 miliardy jenů (dvě miliardy Kč) po ztrátě 100,4 miliardy jenů před rokem. Její celoroční ztráta klesla na 6,5 miliardy jenů z předchozích 71,5 miliardy. V novém finančním roce očekává firma čistý zisk pět miliard jenů.

Celoroční prodej automobilky klesl o pět procent na 1,193 milionu vozů. "Oživení poptávky v automobilovém sektoru stále chybí tempo s výjimkou Číny a dalších rozvíjejících se trhů," uvedla firma. V Číně prodej vyskočil o 46 procent, zatímco v Severní Americe klesl o 12 procent a v Evropě dokonce o 26 procent.

Pátá největší japonská automobilka Mitsubishi ve čtvrtletí hospodařila se ziskem 30,5 miliardy jenů po ztrátě 50,1 miliardy před rokem. Firma uvedla, že její domácí prodej byl podpořen stimulačními vládními opatřeními, například daňovými úlevami na ekologické automobily. Z vládních opatření na podporu prodeje automobilů těžila Mitsubishi také v zahraničí, napsala agentura AP.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK