Sharp se v posledním roce díky snižování nákladů vrátil k zisku

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. dubna (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sharp se v posledním finančním roce do konce března vrátil díky snižování nákladů do kladných čísel. Společnost vytvořila čistý zisk 4,4 miliardy jenů (894 milionů Kč) proti ztrátě 125,8 miliardy jenů v předešlém roce. V novém roce by se měly zisky i tržby výrazně zlepšit, předpověděla dnes firma.

Tržby společnosti klesly o tři procenta na 2,76 bilionu jenů a provozní zisk dosáhl 51,9 miliardy jenů. Sharp odpověděl na globální recesi a pokles tržeb plánem všeobecného snižování nákladů a zaměřením se na vývoj energeticky úsporné techniky.

V novém finančním roce Sharp čeká zvýšení čistého zisku na 50 miliard jenů a u provozního zisku výsledek 120 miliard jenů. Tržby by se podle firmy měly zvýšit o zhruba deset procent na 3,1 bilionu jenů. Sharp v novém odhadu počítá mimo jiné s nástupem prodeje televizorů schopných zprostředkovat trojrozměrný obraz.

Sharp má v plánu prodat v tomto roce 15 milionů LCD-televizorů, o 47 procent více než v minulém roce. Tržby z prodeje panelů LCD by se měly zvýšit o 16 procent na více než jeden bilion jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK