Deloitte: Zlepšení ekonomiky očekává méně manažerů, zhoršení také

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Zlepšení vyhlídek české ekonomiky očekává v následujících šesti měsících 39 procent tuzemských manažerů, zatímco na konci loňského roku to bylo 43 procent. Vyplývá z aktuálního Indexu podnikatelských očekávání společnosti Deloitte. Zároveň se ovšem podle průzkumu nezvýšil počet negativních odpovědí a více manažerů oproti předchozímu průzkumu vidí vyhlídky ekonomiky beze změny.

"Poté, co ekonomika prošla dnem poklesu, manažeři očekávají zlepšení situace. Přesto však neproběhlo úplné přizpůsobení na nižší poptávku, a proto je například výhled na vytváření pracovních míst i nadále nepříznivý. Navíc existují obavy z negativního vlivu změn regulace na podnikání," uvedl dnes ředitel Deloitte v oddělení Consulting Luděk Niedermayer.

Výrazný obrat k lepšímu očekávají manažeři u finančních podmínek. Zatímco na konci minulého roku se pozitivně vyjádřila o něco méně než třetina zástupců firem, v březnu to bylo již 58 procent. "Výhled finančních podmínek podniků v ČR ukazuje zdaleka nejrychlejší zlepšení z porovnávaných zemí. Navíc u Česka úplně vymizela v tomto případě negativní očekávání," uvedl Niedermayer. Průzkum se uskutečnil v ČR, Chorvatsku, Maďarsku, na Slovensku, v Polsku a Rumunsku.

Optimismus převažuje mezi tuzemskými manažery i v případě dostupnosti úvěrů. Za poměrně nebo jednoduše dostupný označilo úvěr 81 procent dotázaných. "Situace v ČR odpovídá kombinaci stabilního finančního systému a zlepšeného výhledu pro ekonomiku," uvedl Niedermayer.

Naopak zhoršení tuzemské firmy zaznamenaly u platební morálky dlužníků. Podíl negativních očekávání stoupl oproti konci loňského roku z 37 procent na téměř 42 procent. "Došlo k oslabení podnikové sféry jako celku. Podniky se zmenšily, zkomplikovalo se jim cashflow a je vidět, že s tímto problémem se podniky potýkají neustále a výhled se zhoršuje," uvedl Niedermayer.

Z ostatních sledovaných zemí jsou nejoptimističtější šéfové firem v Polsku, zlepšení vyhlídek ekonomiky očekává přes 74 procent z nich. Naopak pesimismus nejvíce převládá v Chorvatsku, kde s horším vývojem počítá 77 procent zástupců tamních největších firem.

Průzkum společnost Deloitte provádí mezi 186 společnostmi v regionu, z toho v 31 největších společnostech v ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK