Evropské akcie přerušují dvoudenní růst kvůli bankám

27.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍEvropské akcie v úterý po dvou dnech růstu oslabovaly kvůli obavám ze zadluženého Řecka, jež znovu vyvstaly poté, co si Německo výměnou za...

...finanční pomoc vyžádalo od Atén nová úsporná opatření.

V čele ztrátových titulů pochodovaly banky, a to i přes kvartální výsledky Deutsche Bank <DBKGn.DE>, jež překonaly odhady trhu. Akcie největší německé banky ztrácely 2,7 procenta pod tíhou obav, že v příštích kvartálech nebude schopna silné výsledky zopakovat. [ID:nDOL726555]

Banco Santander <SAN.MC> oslabovala o 3,1 procenta, Société Générale <SOGN.PA> ztrácela 2,7 procenta a UBS <UBSN.VX> ubírala 2,2 procenta.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:45 klesal o 1,33 procenta na denní minimum 1088,32 bodu.

Řecké banky <.FTATBNK> také čelily tlaku, když National Bank <NBGr.AT> ztrácela 4,9 procenta a Alpha Bank <ACBr.AT> klesala o 4,7 procenta.

Rozpočtový expert menší koaliční strany Svobodných demokratů (FDP) Jürgen Koppelin v úterý řekl, že Řecku stále může být odepřena pomoc, pokud Atény nevyvinou dostatečné úsilí o snížení deficitu.

Návrat obav o zadlužené Řecko utlumil chuť investorů po rizikových aktivech. Ceny ropy a kovů klesaly, zatímco index volatility VDAX-NEW <.V1XI>, měřítko averze investorů k riziku, rostl o 6,2 procenta.

"Trhy stále tíží situace Řecka, ale obavy z nákazy ustupují. Lidé si uvědomují, že otázkou není "zda", ale "kdy" země obdrží pomoc," uvedl Sebastien Barthelemi, ředitel úvěrového průzkumu z Louis Capital Markets.

"Je v tom hodně politiky, ale závěr je takový, že platební neschopnost Řecka pro Evropu nepřichází v úvahu."

[Ž/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK