Euro na denním dnu, investoři nemají jasno o Řecku

27.04.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEuro v úterý v poledne klesalo na denní dno vůči dolaru, zatímco investoři pátrali po pevných bodech v jednání o finanční pomoci Řecku a...

...zbavovali se jednotné měny v obavách z úvěrových rizik u dalších zemí eurozóny.

Trhy čekají na podrobné informace o finanční pomoci, kterou Atény žádají od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu kvůli splácení svých dluhů. Německo v pondělí uvedlo, že je stále připraveno tyto prostředky poskytnout, ovšem pod podmínkou, že Řecko přijme další bolestivá úsporná opatření. [ID:nSCH655493]

Rozdíl mezi řeckým a německým výnosem u 10letých obligací <GR10YT=TWEB> <DE10YT=TWEB> v pondělí vzrostl na 689 bazických bodů (bps), nejvyšší úroveň nejméně od začátku roku 1998.

Investoři tak požadují výrazně vyšší prémii za držení řeckého dluhu s tím, jak se Atény snaží zajistit financování před nejbližším termínem splatnosti 19.května.

Cena řeckých pětiletých pojistek proti nesplácení úvěrů (CDS) podle údajů CMA Datavision mezitím vystřelila na čerstvý rekord 736,3 bazických bodů. To znamená, že pojištění pětiletých řeckých státních dluhopisů v hodnotě 10 milionů eur proti platební neschopnosti stálo již 736.300 eur.

Podle analytiků však čelí úvěrovým rizikům i jiné země eurozóny, což se odráží v současném prudkém nárůstu ceny pojištění portugalského či španělského dluhu.

Vedle vleklé nejistoty ohledně podmínek, za nichž má Řecko obdržet podporu, budou podle názoru analytiků na pokles eura tlačit také jakékoli signály, které svědčí o trhlinách v eurosystému jako takovém.

"Trh znepokojuje, že není k dispozici plán, jak se vypořádat s těmito problémy, zatímco potížím mohou čelit také další země eurozóny," řekl Kasper Kirkegaard, měnový stratég z Danske Bank.

Euro ve 12:04 podle údajů Reuters klesalo o 0,7 procenta na denní minimum 1,3307 dolaru <EUR=>. V pátek se jednotná měna propadla na roční dno poblíž 1,32 dolaru.

Trhy také čekají na středeční měnověpolitické prohlášení americké centrální banky (Fed), jež by se podle předpokladů měla vyjádřit optimisticky k ekonomice Spojených států. Takový výhled by mohl připravit půdu pro zvýšení úrokových sazeb Fedu ještě v letošním roce.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK