Berlín může Řecku stále říct "ne", řecké úroky na nových maximech

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Londýn 27. dubna (ČTK) - Berlín může Aténám stále odepřít finanční pomoc, kterou mu země eurozóny slíbily, a to by mohlo znamenat, že by vysoce zadlužené Řecko muselo načas opustit eurozónu. Řekl to dnes rozpočtový expert německé koaliční strany svobodných (FDP) Jürgen Koppelin. Úrokové náklady a ceny pojištění řeckých a portugalských dluhopisů dnes rostly na další rekordy a příčinou toho je právě nejistota nad německým postojem ke schválení pomoci pro Řecko.

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr financí Wolfgang Schäuble v pondělí jako hlavní podmínku německého souhlasu s uvolněním peněz označili důsledné pokračování úsporných opatření v Řecku i v dalších letech. Berlín se vzpírá vyslovit s plánem záchrany Řecka jednoznačný souhlas ve chvíli, kdy zástupci Mezinárodního měnového fondu a evropských institucí jednají s řeckou vládou o podmínkách uvolnění pomoci v rozsahu až 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč).

"Je možné říct ne (na řeckou žádost o pomoc), jestliže Řecko nesplní podmínky a jenom si za eurozónou přijde pro peníze za lepších podmínek než u bank," řekl Koppelin. Na otázku, zda by německé "ne" znamenalo, že Řecko by již žádné peníze nedostalo, Koppelin rozhlasové stanici Deutschlandfunk řekl: "To nelze vyloučit, stejně jako to, že Řecko bude muset na čas opustit eurozónu". "Není to žádný rozpad (měnové unie). Řecká měna bude moci devalvovat, což by jim mohlo nakonec pomoci s exportem," řekl Koppelin.

Cena pojištění řeckého vládního dluhu ve formě pětiletých swapů CDS dnes podle firmy CMA DataVision vystoupila na další rekord 7,18 procenta z pondělních 7,08 procenta. Znamená to, že pojistit deset milionů eur řeckého dluhu stojí 718.000 eur, což je nejvyšší cena v Evropě a vyšší než cena pojištění ukrajinských dluhů. Portugalské CDS vystoupily rovněž na nová maxima 3,17 procenta a zvyšovaly se i ceny irských a španělských swapů. Finanční trhy se stále více bojí, že řecká dluhová krize nakazí svými dopady další ohrožené země, vesměs státy jižní periferie eura.

Jiný finanční expert FDP Hermann Otto Solms v listu Handelsblatt vyjádřil názor, že "vláda v Aténách nebude schopna splatit všechny své dluhy". "Stane se to za pár let," předpověděl Solms podle něj nevyhnutelnou řeckou insolvenci.

Přirážka, kterou investoři požadují k úrokům z desetiletých řeckých vládních obligací proti obdobným německým dluhopisům, dnes vzrostla na nový 12letý rekord 6,88 procentního bodu z pondělního maxima 6,80 bodu. Řecko tak musí bankám a investorům platit za desetiletý úvěr již asi deset procent, zatímco od MMF a eurozóny by dostalo peníze za zhruba pět procent. Index aténské burzy se dnes dopoledne propadal o čtyři procenta.

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK