Rozhovory Řecka s MMF a Evropskou komisí skončí začátkem května

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. dubna (zpravodaj ČTK) - Rozhovory řecké vlády, Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu (MMF) o poskytnutí finanční pomoci by měly skončit na začátku května. Novinářům to dnes řekla mluvčí Evropské komise. Členské státy eurozóny a MMF uvažují, že Řecku poskytnou úvěry ve výši zhruba 45 miliard eur (zhruba 1,2 bilionu korun).

Společné rozhovory Řeků, EK a MMF však nebudou důležité jen kvůli konkrétní výši úvěrů, ale měly by se týkat i dalších úsporných opatření, které má řecká vláda přichystat pro příští rok a pro rok 2012. Řekové se již zavázali, že letos sníží rozpočtový schodek o zhruba čtyři procenta HDP z loňských téměř 14 procent HDP. Země však nemá dostatek finančních prostředků na dodržení vlastních závazků, mezi něž patří především dluhopisy, jejichž splatnost končí zhruba v polovině května.

Řecko se dosud snažilo získávat potřebné úvěry na finančních trzích, ale výnosnost dluhopisů neustále roste a financování dluhové služby se tím výrazně podražuje. Úvěry od států eurozóny a MMF by přitom měly být poskytnuty za výhodnějších úrokových sazeb, než nyní nabízí finanční trhy. V případě bilaterálních úvěrů však pomoc musí schválit všechny země eurozóny, přičemž v několika z nich a zejména v Německu někteří politici tento krok odmítají a nemá ani podporu veřejnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK