Vláda schválila zpětný odkup dluhopisů a refinancování dluhu

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Ministerstvo financí zřejmě bude v následujících letech odkupovat vydané státní dluhopisy před jejich splatností a nahradí je emisemi nových dluhopisů. Zároveň vydá nové dluhopisy, z jejichž prodeje by uhradilo dluhopisy splatné v roce 2011 a 2012 v celkové částce 214 miliard korun. Návrh zákona o státním dluhopisovém programu totiž dnes schválila vláda, informoval na tiskové konferenci vicepremiér Martin Barták.

Podle MF je návrh zákona pouze technického charakteru a nezvyšuje objem státního dluhu. "Je to standardní, spíše technický materiál. Ale kvůli platné legislativě to musí takto vláda projednat," vysvětlil ministr financí Eduard Janota. Podle něj návrh nemá žádnou vazbu na problémy některých zemí Evropské unie.

Vláda podle Janoty zákon předloží ještě na květnovou schůzi Poslanecké sněmovny a bude se snažit, aby byl zákon schválen ve zrychleném režimu.

Odkupem dluhopisů před jejich splatností se chce MF vyhnout riziku, že MF nesplatí jednorázově tyto dluhopisy v souladu s emisními podmínkami včas a v plné výši. Zpětným odkupem z finančního trhu před datem splatnosti emise se tak snaží MF dosáhnout toho, aby byla částka k úhradě v době splatnosti dluhopisů co nejnižší.

Praxe zpětných odkupů je podle ministerstva v zemích Evropské unie obvyklá a MF je v uplynulých letech už také využilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK