Zisk DuPontu v prvním čtvrtletí vzrostl na více než dvojnásobek

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. dubna (ČTK) - Čistý zisk amerického chemického koncernu DuPont se prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil na 1,13 miliardy dolarů (21 miliard Kč) ze 489 milionů dolarů o rok dříve. Tržby celkově stouply téměř o čtvrtinu a rostly ve všech šesti divizích, sdělila dnes společnost.

Ziskovost výrazně překročila odhady. Zisk na akcii dosáhl 1,24 dolaru, což bylo podle agentury Thomson Reuters 18 centů nad průměrným odhadem analytiků.

Tržby skupiny stouply meziročně o 23,5 procenta na 8,45 miliardy dolarů a rovněž překonaly odhady, které čekaly v průměru 8,06 miliardy USD. Poptávka po produktech firmy rostla zejména na rozvíjejících se trzích, ale i ve Spojených státech. Nejvíce rostla v oblasti Asii a Tichomoří, kde tržby vzrostly o 71 procent. Většinu růstu tržeb zařídily materiály na výrobu polovodičů a fotovoltaických zařízení.

DuPont díky příznivému vývoji zřetelně vylepšil výhled zisku pro celý letošní rok. Zisk na akcii by se podle nové předpovědi měl dostat do rozpětí 2,50-2,70 dolaru proti dosavadnímu odhadu 2,15-2,45 USD. Akcie firmy před otevřením newyorské burzy rostly o více než tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK