Předsedou ČTÚ bude další tři roky opět Pavel Dvořák

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Předsedou Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) bude příští tři roky opět Pavel Dvořák, který regulační úřad vede čtyři roky a od roku 2005 je členem Rady ČTÚ. Rozhodla o tom dnes vláda, řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu vicepremiér Martin Barták. V Radě ČTÚ Dvořák zasedne na dalších pět let.

Dvořák je považován především za odborníka na digitalizaci televizního vysílání, která by měla z větší části skončit na podzim příštího roku. Dříve působil mimo jiné jako poradce správních orgánů Českého Telecomu, nynější Telefóniky O2.

"Opětovné jmenování pana Pavla Dvořáka do funkce člena a předsedy rady úřadu zajistí kontinuitu v činnosti, jeho profesní specializace je zárukou odbornosti," uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

V minulých měsících se spekulovalo o tom, že by předsedou ČTÚ mohl být na základě politické dohody někdo jiný. Hovořilo se například o bývalém členu rady a nynějším řediteli sekce premiéra na úřadu vlády Michalu Franklovi.

Vláda jmenuje členy Rady ČTÚ na pět let. Každý rok vyprší mandát jednomu členovi. Předsedu, který je jedním z členů rady, jmenuje na tři roky.

Rada ČTÚ vznikla v roce 2005 na základě nového telekomunikačního zákona jako opravný orgán k rozhodnutím předsedy. Rozhoduje o opatřeních obecné povahy, cenách, stanovuje poskytovatele univerzální služby či určuje podniky s významným postavením na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK