Ministr Janota navrhne další úspory v letošním rozpočtu

27.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota navrhne v letošním státním rozpočtu další úsporná opatření. Dosavadní vývoj totiž podle něj ukazuje, že bez úspor by vláda letos nedodržela plánovaný deficit veřejných financí na 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Ministr to dnes uvedl na dotaz ČTK.

"Je pro mne i pro pana premiéra nepřijatelné, abychom se odchýlili od těch 5,3 procenta. Budu navrhovat další vázání výdajů rozpočtu a přehodnocení výdajů v rámci prostředků privatizačního účtu, kde tak původní záměry nebudou moci být naplněny. Prioritou vlády je prostě docílení těch 5,3 procenta," uvedl ministr.

Stejně tak zopakoval, že návrh rozpočtu pro příští rok sestaví tak, aby deficit veřejných financí nepřesáhl 4,8 procenta.

Návrhy opatření Janota nastínil již v Konvergenčním programu. Navrhované úspory by měly vést ke snížení deficitu veřejných financí pod tři procenta HDP v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP.

Loni stoupl deficit veřejných financí na 5,93 procenta HDP; podmínkou pro přijetá eura jsou tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK